Hopp til innhold

– Ikke støtt denne heavy metal-rasisten

Hardrockeren Danko Jones mener musikkfans bør slutte å støtte Varg Vikernes-bandet Burzum. – Misunnelse og uvitenhet, sier Vikernes til NRK.no.

FRANCE NORWAY/ Kristian Vikernes, a well-known black metal musician in Norway, arrives for a hearing at the court in Paris

Danko Jones (t.h.) liker ikke at unge mennesker støtter Varg Vikernes-bandet Burzum, noe han redegjør for på Huffington Post.

Foto: CHARLES PLATIAU/Per Ole Hagen / Reuters/Ntb Scanpix

Danko Jones

Danko Jones, som spiller i det kanadiske rockebandet med samme navn, har spilt mange konserter i Norge de siste årene.

Foto: HUGO CORREIA / Reuters/ntb scanpix

Danko Jones, den kanadiske musikeren som de siste årene har gjort sitt beste for å få tittelen «norgesvenn», går denne uken til angrep på en av Norges mest kjente musikere verden over, på Huffington Post musikksider.

Jones har sett seg lei på ungdommer som bruker Burzum-T-skjorter uten egentlig å vite hva de støtter.

Burzum er soloprosjektet til den kontroversielle figuren Varg Vikernes, også kjent som Greven.

Vikernes ble 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og tre kirkebranner, blant annet brannen i Holmenkollen kapell. I juli i år ble Vikernes pågrepet av fransk politi, mistenkt for terrorplanlegging.

Nordmannen ble løslatt to-tre dager senere fordi fransk politi ikke kunne finne bevis for noen slike planer.

Jones: – Den nye Che Guevara-t-skjorta

I et innlegg som er kalt «Ikke støtt denne heavy metal-rasisten», går Jones i strupen på både Varg Vikernes og hans fanskare.

– Hver dag går unger rundt i Burzum-T-skjorter som blir solgt i rockesjapper over hele verden, uten så mye som et hevet øyenbryn over å kle seg i noe som er så nært tilknyttet rasehat, skriver musikeren.

Jones sammenligner denne trenden med de evig populære Che Guevara-t-skjortene, som ungdommer i opprør gjerne ikler seg.

Jones: – Enkle sjeler

Burzum-t-skjorter

Danko Jones laget denne kollasjen av Instagram-brukere som har ikledd seg Burzum-klær.

Foto: Instagram

Hardrockeren forteller at han fant ut dette gjennom Instagram, der søket #Burzum gir over 10.000 resultater.

– Nesten alle innleggene var blottet for enhver rasistisk kampanje. Det beviser at denne aktiviteten har lite med rasehat å gjøre, og mer om hva som er kult. De fleste er tenåringer og hipstere i tjueårene, enkle sjeler, som viser djevelhorn og gjør sitt beste for å se stilfullt onde ut.

Jones finner det spesielt rart at fargede mennesker velger å ikle seg Burzum-klær. Han samlet derfor opp et knippe av de aktuelle Instagram-brukerne og laget en kollasj, som han postet på Twitter.

– Disse folkene som kler seg i Burzum-T-skjorter er helt klart landsbyidioter, skriver Jones.

Der han får støtte av det prisbelønnede norske bandet Shining.

– Flott og veldig viktig innlegg av @dankojones om Burzums rasistiske konnotasjoner, skriver bandet på sin offisielle Twitter-side.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vikernes: – Jones tar feil

Varg Vikernes har tidligere gått åpent ut med at han er rasist, men vil ikke ha på seg at han er rasehater.

Vikernes viser til to innlegg på bloggen sin for å vise hvorfor Danko Jones tar feil.

I innleggene ytrer han sin mening om at hver rase bør holde seg på sitt kontinent, og han understreker at han ikke er en av «hvit makt-folkene som ønsker å legge hele jorden under seg».

– Hvis du leser disse to innleggene vil du se at Danko Jones, som kaller andre for landsbyidioter fordi de går med Burzum-skjorter, ganske enkelt tar feil, skriver Vikernes til NRK.no i en e-post.

Mener Jones er misunnelig

Burzum Aske

Varg Vikernes brukte et bilde av nedbrente Fantoft stavkirke på coveret til EP-en 'Aske' fra 1993. De første 1000 eksemplarene hadde en lighter med samme motiv.

Vikernes tror Jones skriver innlegger fordi han er misunnelig.

– For øvrig har jeg aldri hørt om Danko Jones, før han skrev denne artikkelen, som nok er bygget mer på misunnelse og uvitenhet enn noe annet, mener Vikernes.

Greven begrunner uttalelsen med at Burzum har fans langt utover Europa.

Burzum er i dag et relativt stort band, og har fans i hele verden, inkludert India, Iran, Syria, Japan, Israel, Kina, Sør-Amerika og de fleste andre ikke-Europeiske land. Disse ikke-Europeiske Burzum-fansene har nok forstått mer enn det Danko Jones gjør. Kanskje også mer enn norske journalister gjør?, heter det i e-posten.
Vikernes synes ikke det er hold i kritikken fra Jones.

– Jeg er en representant for ekte mangfold og respekt for alle verdens kulturer. (...) De kloke ser det, skriver black metal-musikeren.

Varg Vikernes i retten

Varg Vikernes måtte tidligere i år møte i retten, mistenkt for terrorplanlegging. Det blir ikke funnet noe bevis for dette. I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, noe som førte til kritikk mot politiet for å ha gått for høyt ut på banen.

Foto: Christophe Ena / Ap

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK