Hopp til innhold

Funkis-ikon kan bli æresbolig

Den tidligere statsministerboligen Villa Stenersen vurderes som æresbolig for arkitekter.

– Vi har drøftet ulike alternativer med flere aktører, men vi har ikke tatt noen beslutning. Å gjøre det til æresbolig er ett av alternativene. Det er samtidig viktig for oss at arkitektur- og kunststudenter har tilgang til Villa Stenersen i framtida, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix
Andreas Vaa Bermann

Andreas Vaa Bermann er direktør i Norsk Form.

Foto: Carsten Aniksdal / Norsk Form
Stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp)

Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Villa Stenersen kan dermed bli statlig æresbolig for en arkitekt som staten ønsker å sette pris på – etter modell fra kunstnerboligen Grotten.

– En funkis-høyborg

Villaen, som er tegnet av arkitekt Arne Korsmo, har siden år 2000 vært administrert av stiftelsen Norsk Form.

Direktør Andreas Vaa Bermann synes ideen om å gjøre huset til æresbolig er god.

– Villaen er funksjonalismens høyborg i Norge, og den har blitt brukt til å formidle kunnskap om design og arkitektur. Vi har foreslått ulike bruksmodeller, og en av dem er en æresbolig, sier Bermann, som selv er sivilarkitekt.

– Arkitekter trenger ikke æresboliger

Kulturpolitisk talsmann i Frp, Ib Thomsen, er imidlertid mer skeptisk.

Han viser til et stortingsvedtak fra år 2000, som sier at Villa Stenersen skal være et kulturhus for design og arkitektur.

– Vi ønsker at flest mulig skal oppleve boligen. Stortinget har vedtatt dette, og får man ikke til det bør private kanskje få prøve seg, eller andre som kan gjøre boligen attraktiv for flere. Man kan for eksempel dele boligen i to og gjøre halvparten til rugekasse for unge arkitekter, sier han.

– Men å gi nøkkelen til én person resten av livet er vi uenige i. Arkitekter trenger ikke boliger i dagens marked. Det gjør unge mennesker, fortsetter Thomsen.

Moxnes er skeptisk

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes synes det er et pussig forslag å gjøre Villa Stenersen til æresbolig for arkitekter.

– Jeg synes det er en gammeldags måte å tenke på. De fleste arkitekter har brukt tid på å tegne egne hus, og tjener nok penger til å betale egne strømutgifter, sier hun.

I fjor vår flyttet dramatiker Jon Fosse inn i Grotten – bygget som Henrik Wergeland opprinnelig tegnet og bodde i.

Moxnes mener å sammenlikne Villa Stenersen som æresbolig med Grotten ikke lar seg gjøre.

– Det er en snart hundre år gammel tradisjon å løfte en kunstnergruppe opp og plassere noen i Grotten. Selv om Villa Stenersen er fantastisk er det ikke akkurat boligbehov blant arkitekter, sier Moxnes.

– Men hvis noen skulle bo der, hvem av våre arkitekter har fortjent det?

– Det må i så fall bli Kjetil Trædal Thorsen. Snøhetta har tegnet biblioteket i Alexandria og paviljongen ved Ground Zero i New York. Han er en internasjonal størrelse, sier hun.

Hør saken fra Kulturnytt:

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.