Hopp til innhold

Frp vil utsette NRK- og TV 2-meldingen

Fremskrittspartiet er misfornøyd med den kommende meldingen om NRK og TV 2. Etter det NRK erfarer mener partiet at den er mangelfull.

NRK

Meldingen om allmennkringkastingen i Norge skulle etter planen vært lagt frem før sommeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det ene av regjeringspartiene, Frp, er misfornøyd med meldingen, spesielt når det gjelder punktene om lisensordning og finansiering. De vil utsette den.

Kulturminister Thorild Widvey varslet opprinnelig en stortingsmelding om NRK før sommeren, men i februar ble også den kommersielle allmennkringkasteren, TV 2, tatt med, og avtalen om TV 2s forpliktelser som allmennkringkaster forlenget med ett år.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes

Foto: NRK

Meldingen er ferdig, og ble onsdag lagt frem for Høyre og Fremskrittspartiets stortingsgrupper.

Høyre fornøyd

– Høyre har sagt seg fornøyd, mens Frp vil ha utsatt hele meldingen. De mener den er mangelfull på punktene om lisens og finansiering, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Fremskrittspartiet har i alle år kjempet mot NRK-lisensen, og lovte under forrige valgkamp at 2013 ville bli det siste året med lisens, dersom partiet fikk regjeringsmakt.

Sukre pillen

Det er mye som tyder på at stortingsmeldingen vil få et stort flertall i Stortinget.

– Men hvis regjeringen mener det er måter «å sukre pillen» på, for Fremskrittspartiet, kan den bli utsatt, sier Moxnes.

Hun påpeker at meldingen er viktig for kulturministeren, fordi vi er inne i en tid der mediene er i voldsom endring.

Begrense NRKs vekst

Hva vet du om innholdet i meldingen?

– Det legges opp til begrensninger i NRKs vekst, og forventes at allmennkringkasteren tilpasser seg den politiske virkeligheten. Så vidt jeg vet legges det ikke opp til noen form for forbud mot publisering på enkelte digitale plattformer.

– Widvey har nok også et ønske om å sette ut mer av NRKs produksjon til private, og begrense den kommersielle virksomheten, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.