Hopp til innhold

Frp vil boikotte Karpe Diem

Frp mener rapperne i Karpe Diem oppfordrer til vold med musikken sin, og vil boikotte en konsert i Stavanger. – Heksejakt, mener førsteamanuensis.

Chirag i Karpe Diem

Chirag i Karpe Diem. Frp vil boikotte gruppa på grunn av en av tekstene deres. Studentsamskipnaden i Stavanger tar ikke oppfordringen til følge.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Karpe Diem

Karpe Diem kommer til Stavanger. Frps oppfordring til boikott er ikke overveid av studentsamskipnaden.

Foto: Jonny Asperheim/porten.no
Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Teksten deres handler om å tenne fyr på en Frp-politiker. Jeg har oppfordret dem til å ta dem av programmet, men det har de tilbakevist, sier leder for kulturutvalget i Rogaland og varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli, som altså har bedt studentsamskipnaden stanse en planlagt konsert med Karpe Diem i Stavanger.

Hans utspill kommer i etterkant av flere uker med Karpe Diem-kritikk fra sentrale Frp og Fpu-politikere.

«La meg tenne på en Fpu-kar»

Bakgrunnen for at Borgli ønsker en boikott av duoens konsert i Stavanger er sangen «OK» og, teksten: «jeg har fyrstikker la meg tenne på en Fpu-kar». Den mener han er uakseptabel etter 22. juli.

– Det som skjedde på Utøya skjedde fordi unge mennesker mener noe. Derfor håpet jeg Karpe Diem ville beklage teksten, som ikke ble lagt merke til den gangen, men som kom frem i dag etter 22. juli.

– Frps oppfordring overveies ikke

På Universitetet i Stavanger markeres studiestart. I år er det også 40 år siden Studentsamskipnaden i byen (SIS), ble dannet og det skal feires med en stor konsert i oktober med Karpe Diem er trekkplaster. Frps oppfordring har ikke blitt overveid.

– Det har ikke blitt gjort noe ulovlig her. Får vi andre henvendelser der noen mener at tekstene går utover norsk lov, vil vi vurdere dette på nytt. Vi kan ikke ta stilling til enkeltpersoners påstander, sier kommunikasjonssjef i SIS Bendikte Titlestad.

Chirag og Magdi i Karpe Diem skrev låta «Kjære påfugl» til minnekonserten på Rådhusplassen 22.juli.

Karpe Diem fremfører sangen Kjære påfugl

– Heksejakt

– Jeg synes det er skremmende, sier Svein Tuastad, førsteamanuensis ved institutt for sosialfag ved Universitet i Stavanger.

Han synes både oppfordringen fra stortingsrepresentant Peter N. Myre, om å boikotte Karpe Diem på Øyafestivalen og de lokalene utspillene i Stavanger fører til et politisk klima som minner om USA på 50-tallet da senator Maccarty drev heksejakt på amerikanske kommunister.

– Dette er en «Mccartyisme light», der de sverter og brennemerker artister for deres politiske meninger, derfor skal de ikke få jobb, sier han.

Karpe Diem vil ikke la seg intervjue

Borgli har fått støtte fra partifeller i Stavanger, mens flere artister og samfunnsdebatanter har gått imot boikotten. Det hele har endt opp med trusler om reprimander og offentlig skittkasting begge veier.

– Borgli er tross alt leder av fylkets kulturutvalg. En ting er å si at musikken er grov og at man ikke liker den. En annen ting er å si at de ikke bør inviteres til fellesarrangement for det brede lag av befolkningen, fordi man ikke liker deres politiske meninger.

Karpe Diem ønsker ikke å la seg intervjue av NRK, men skrev nylig i en kronikk i Dagbladet at tekstene deres ikke er ment bokstavelig, og at dersom Frp virkelig mener tekstene forherliger vold er det på sin plass med en politianmeldelse.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.