Hopp til innhold

Frode Alnæs

Frode Alnæs var kveldens gjest i Stjerneklart mandag 01.12.08.

Frode Alnæs, Tahiti-festivalen 2008
Foto: Tone Rokstad / NRK

Hør: Stjerneklart med Frode Alnæs

Frode Alnæs ble født 3. mars 1959 i Kristiansund som nest yngst av Turid og Kåre Alnæs’ fire barn. Han bodde de fire første leveårene i bydelen Kirkelandet før familien flyttet til Innlandet, også kalt Tahiti, der Frode vokste opp. Faren drev med tranolje, og Alnæs-lukta ble et begrep i byen.

12 år gammel mistet Frode alt håret på hodet som følge av sykdommen Alopecia, og begynte å bruke parykk. Til 12-årsdagen fikk han valget mellom å få platespiller eller gitar, og valget falt på gitaren som han etter hvert har utviklet til et levebrød.

Etter videregående skole i Kristiansund dro Frode i 1979 til Trondheim der han begynte på jazzlinja ved Trondheim Musikkonservatorium og ble uteksaminert i 1982 som del av det første kull derfra. Mens han gikk der var han med på flere bandprosjekter, blant dem Trondheim Sympatiorkester 1981-83 og i 1982 deltok han på Vossajazz sammen med studiekompisen, trompeteren Nils Petter Molvær, i ”Matarese Circle”.

I 1982 flyttet han til Oslo og spilte i fem orkester: ”Jazzpønkensemblet”, Sidsel Endresen kvartett, jazzgruppa AHA, Geir Holmsen Group og i en kvartett sammen med tidligere nevnte Nils Petter Molvær. Han spilte inn plate sammen med Jens Wendelboe Big Band i 1983 og jazzgruppa AHA i 1984.

I 1983 dannet han rockegruppa ”Dance with a stranger” sammen med Øivind ”Elg” Elgenes på vokal, Yngve Moe på bass og Bjørn Jenssen på trommer. Gruppa ble utrolig populær, særlig etter den første plata ”Dance with a stranger” som kom ut i 1987 og som ga dem den første Spellemannsprisen året etter. Samtidig kastet frode parykken, og hans blanke isse ble etter hvert et av hans varemerker - et forbilde for mange av dem som har hatt den samme sykdommen som ham. Han kaller seg selv for ”Norges største roll-on”!

Dance with a stranger anno 2007

Dance with a stranger anno 2007.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ny Spellemannspris ble det for den andre plata deres ”To” i 1989. I 1991 kom plata ”Atmosphere” ut, som vanlig med samtlige låter komponert av Frode Alnæs, og samme år ble Dance with a stranger Årets spellemann. Siden har det blitt 4 album – ”Look what you’ve done” og ”Unplugged hits” i 1994, ”The best of…” i 1995 og ”Happy sounds” i 1998, samtidig som bandet gikk i oppløsning. De senere år har det blitt flere jobber sammen på gutta i Dance with a stranger, og i fjor kom ny plate.

Men Frode har også medvirket på et utall plater sammen med andre artister, særlig jazzmusikere, og han ga også ut soloalbumet ”Frode Alnæs” i 1996.

Etter en tid innom Trondheim, flyttet Frode tilbake til hjembyen Kristiansund i 1999 der han investerte i et 300 år gammelt lokale, "Dødeladen" som han og samboeren har gjort om til restaurant og festivalsted. Fra 2000 blir Tahiti-festivalen arrangert her, en kulturfestival som samler over 20.000 deltakere. Etter hvert har Ole gunnar Solskjær også gått inn som eier, og kristiansunderne har litt etter litt begynt med å pusse opp og ta vare på den unike trehusbebyggelsen på Tahiti, eller Innlandet, som det egentlig heter der.

Frode møtte samboer Anne Elisabeth Gjeldnes på en spillejobb med Dance with a stranger på Ås da hun gikk Landbrukshøgskolen der, og sammen med henne har han fått barna Ola på 17 og Sigrid på 13 år. De bor i Villa Blåsenborg på toppen av Innlandet.

Stjerneklart med Frode Alnæs, mandag 01.12.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober