Hopp til innhold

Fritt Ord til Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Fritt Ords Pris for 2010 går til Bushra Ishaq og
Abid Q. Raja. – Jeg føler meg beæret og stolt, sier Abid Q. Raja.

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja har fått Fritt Ords Pris for 2010.

Foto: Scanpix

Styret i Fritt ord gir følgende begrunnelse:

«Bushra Ishaq har med sin klare forankring i muslimsk tro og miljø og med sin argumentasjon og brobyggende form bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.»

«Abid Q. Raja har skapt arenaer for dialogmøter med temaer som er viktige i det offentlige ordskiftet. Han har vært en energisk debattant i en konfliktfylt tid.»

– Føles som en anerkjennelse

Venstre-politiker Abid Q. Raja har arrangert dialogmøter om likestilling av minoritetskvinner, forbudt kjærlighet, imamenes samvunnsansvar, kvinneundertrykking, hatefullhet mellom minoritetsgrupper, ytringsfrihet og voldelige demonstrasjoner.

– Jeg føler meg beæret og stolt over å ha blitt vurdert verdig denne prisen, sier Abid Q. Raja.

– Det føles som en anerkjennelse av viktigheten av integreringsemnene og en understrekning av hvor viktig dialogen er om de krysskulturelle brytningene, sier han.

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 200.000 kroner til hver av de to mottakerne. De får også Fritt Ord-statuetten, som er signert Nils Aas.

Opptatt av kvinnekamp

Bushra Ishaq er student ved Det medisinske fakultet og forskerstudent ved Avdeling for fysiologi ved Universitetet i Oslo. Hun er særlig opptatt av kvinnekampens implikasjoner i en multikulturell kontekst.

– Dette var litt av en overraskelse! Den tanken hadde jeg aldri tenkt. Det er en stor ære og jeg er veldig takknemlig for alle som tror på meg og føler at jeg fortjener den prisen. Jeg er veldig ydmyk, sier Bushra Ishaq til NRK.

En av grunnene til overraskelsen er at Ishaq ikke har fulgt den typiske linja som en provoserende og progressive debattant.

– Jeg har hatt en mer dialogførende stil enn andre debattanter som vanligvis blir trukket frem. Jeg har hatt en hensikt med mitt engasjement, og det er å skape dialog, sier Ishaq til NRK Kulturnytt.

Muslimske kvinners stilling

Med å bidra i den offentlige debatten vil Ishaq skape broer og forståelse for hennes identitet som muslim. Hun er overrasket over prisen, samtidig føler hun at det er en påskjønnelse av at folk setter pris på en debattform som gir innsikt og gjør folk klokere.

– Jeg tror folk er ganske lei overflatedebattene. Jeg står for min identitet og forsvarer den ut fra min personlige overbevisning. Det er noe som driver meg i forhold til de polemiske argumentasjonene om muslimske kvinner som undertrykte fødemaskiner. Å få denne prisen betyr veldig mye for meg.

Bushra Ishaq i religionsdebatt på Litteraturhuset .

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)