Hopp til innhold

Fredrik Græsvik

Fredrik Græsvik var gjest 6. desember 2010.

Fredrik Græsvik
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FREDRIK GRÆSVIKS CV

Fredrik Græsvik ble født 26. mars 1967 i Oslo som sønn av Gerd Fuglseth og Fred Græsvik. Han vokste opp sammen med moren på Oppsal der han gikk på Oppsal barneskole og var aktiv speider. 12 år gammel flyttet han til Røa og gikk på Hovseter ungdomsskole og senere på Persbråten videregående skole der han tok eksamen i 1985. Etter en kort tur innom Universitetet i Oslo for å studere jus, dro han i førstegangstjeneste på Setermoen i Troms.

USA-studier

Etter militæret reiste han til USA for å studere internasjonal politikk og journalistikk ved Northern Illinois University utenfor Chicago.

NRK-karriere i radio

Da han kom hjem fra USA i 1991 bosatte han seg i Bergen, begynte i NRK Radio der han blant annet jobbet med programpostene Middagsstunden og Sånn er livet i gamle P1. I 1992 dro han til Libanon som presseoffiser for de norske FN-styrkene, UNIFIL.

Krigsreporter for TV2

Da han kom tilbake til Norge, fikk han jobb som utenriksreporter i den nyopprettede TV-kanalen TV2, med spesialfelt Midt-Østen. Etter å ha dekket rundt 20 væpnede konflikter rundt om i Europa, Afrika og Asia, må han vel også kunne kalles krigsreporter. I årene fra 1998 til 2004 var han utenrikssjef i TV2. Da USA angrep Irak i mars 2003, var han en av tre norske journalister i Bagdad. Samme år skrev han boka ”Høyt spill i Bagdad” som kom ut på Damms forlag. Da terrorister angrep Hotel Serena i Kabul og den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept, var Fredrik Græsvik til stede.

Dokumentar-pris

Hans dokumentarfilm ”Skuddene i Kabul” ble kåret til årets nest beste internasjonale dokumentar i Association for International Broadcasters Media Excellence Awards. Etter opplevelsene i Kabul skrev han boka ”Skuddene på Serena hotell” som kom ut på Kagge forlag, og han ble oppnevnt som medlem av Pressens sikkerhetsutvalg som har til hensikt å bedre sikkerheten for journalister i krigssoner. I fjor laget han TV-dokumentaren ”Dømt til døden i Kongo2 om nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

Fredrik bor i Bergen og har datteren Julie på 14 år fra et tidligere forhold.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober