Hopp til innhold

Freddy Kalas får fortsette i MGP

Melodi Grand Prix-ledelsen holdt krisemøte i kveld etter at det ble kjent at artistens MGP-bidrag ligner for mye på en tidligere låt han har laget.

Freddy Kalas

Fredrik Auke, bedre kjent under artistnavnet Freddy Kalas, sto i fare for å bli ekskludert fra Melodi Grand Prix.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Jan Fredrik Karlsen

MGP-general Jan Fredrik Karlsen slår fast at Freddy Kalas får delta i Melodi Grand Prix.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I går ble det kjent hvilke ti artister som skal forsøke å vinne Norges største musikkonkurranse, MGP, i Oslo Spektrum 27. februar. En av deltakerne er Freddy Kalas, som skulle delta med låten «Happy Rush».

Men tidligere i ettermiddag ble det kjent at låten er svært lik en russelåt han lagde i 2011, ved navn «Cannabus». Dette førte til krisemøte, i og med at alle MGP-bidrag må være 100 prosent originalt materiale.

Allerede i går ble likheten mellom de to låtene påpekt på MGPs Instagram-konto.

Kalas, som egentlig heter Fredrik Auke, sto dermed i fare for å bli diskvalifisert fra konkurransen.

MGPs instagramkonto

Likheten mellom «Happy Rush» og «Cannabus» ble påpekt på MGPs Instagram-konto i går.

Foto: Skjermdump

Får fortsette

Men etter møtet kunne MGP-general Jan Fredrik Karlsen slå fast at Freddy Kalas får fortsette i konkurransen. Men hva han skal delta med, blir ikke kjent før torsdag.

– Vi har hatt et godt og oppklarende møte. Det var en uheldig situasjon som alle var innstilte på å finne en løsning på. Freddy Kalas kommer til å være med, men hva som kommer, det får dere vite i morgen klokka 18.

– Hvorfor ble ikke dette fanget opp tidligere?

– Det var ikke tilsiktet å lage noe som folk ikke skulle få informasjon om og å føre noen bak lyset, men jeg kan kommentere dette nærmere i morgen, sier Karlsen, som tidligere på ettermiddagen slo fast at refrengene på de to sangene er «klin like».

Afterski-hit

Låten «Happy Rush» er skrevet og komponert av Broiler-duoen Simen Auke og Mikkel Christiansen, Trond Opsahl, Christoffer Huse og Freddy Kalas selv.

I tre år la Freddy vokal for lillebror Simen Auke og Mikkel Christiansen i Broiler, men slo igjennom i 2014 med afterski-hiten «Pinne For Landet».

Hør de to låtene her og bedøm selv:

Freddy Kalas i MGP 2016

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober