Hopp til innhold

I dag spiller NRK kun norsk musikk

NRK kaster ut all utenlandsk musikk for å feire Urørt-finalen.

Slutface

FINALE PÅ FREDAG: Stavanger-bandet Slutface er en av fem finalister i fredagens Urørtfinale, som sendes på NRK3 og P3. For å markere finalen, skal NRKs radiokanaler kun spille norsk musikk hele dagen.

Foto: Erik Auklend / NRK

Med fredagens Urørtfinale som bakteppe, skal elleve av NRKs radiokanaler utelukkende spille norsk musikk gjennom sendedøgnet.

– Urørt er viktig for NRK og for norsk musikkbransje. Hvis du ser på antallet suksessfulle artister som har vært innom konkurransen, så vil jeg påstå at Urørt er like viktig for norsk musikk som MGP eller Spellemann, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Knut Henrik Ytre-Arne

SETTER SØKELYS: Knut Henrik Ytre-Arne mener NRK som allmennkringkaster må sette søkelys på norsk musikk.

Foto: Ole Kaland / NRK

Viktig del av NRKs oppgave

Det er ikke første gang dette gjøres av NRK, og Ytre-Arne mener norsk musikk er en viktig del av rollen som allmennkringkaster.

– Å løfte frem norsk kultur en viktig del av NRKs rolle, og dette er en fin mulighet til å løfte frem norsk musikk.

Har én slik dag med bare norsk musikk egentlig noen betydning?

– Med to millioner lyttere på våre kanaler daglig, så er det klart det vil ha betydning.

Krevende for klassisk

Jørgen Hegstad

POSITIV: Jørgen Hegstad er glad for at radiokanalene markerer Urørtfinalen, men mener også at dette er fin mulighet til å vise bredden i norsk musikk.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Jørgen Hegstad, prosjektleder for Urørt, er glad for oppmerksomheten dette vil gi, men mener det også vil kunne sette søkelyset på sjangre som tradisjonelt sett ikke deltar i konkurransen.

– Dette er en fin mulighet til å vise bredden i norsk musikk akkurat nå, og vise at det er høy kvalitet innenfor flere sjangre.

Knut Henrik Ytre-Arne mener kvaliteten på norsk musikk er så høy akkurat nå, at de fleste kanalene ikke vil ha noe problem med å finne norsk musikk til sendingene. Sjefen for NRK Klassisk, forteller derimot at det blir utfordrende å finne klassisk norsk musikk som kan fylle hele sendedøgnet.

Ragnhild Veire, kommentator

UTFORDRING: Ragnhild Veire tror det blir vanskelig å finne klassisk norsk musikk til hele sendedøgnet, men gleder seg til utfordringen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Det er en krevende sak for en kanal som skal spille brede, kjente klassiske hits, i et land med radikalt kortere klassisk tradisjon enn andre europeiske land, men vi tar utfordringen og tror dette skal bli bra, sier kanalsjef for NRK Klassisk, Ragnhild Veire.'

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)