Hopp til innhold

Saudi-Arabia får sin første kvinnelige redaktør

Det blir kalt et gjennombrudd for saudiarabiske kvinner at landet nå får sin første kvinnelige redaktør.

Mideast Saudi Women Driving

Kvinner flest i Saudi-Arabia går i heldekkende niqab og har få rettigheter. Nå håper mange at landets første kvinnelige redaktør kan påvirke kvinners rettigheter i landet.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Restriksjonene for kvinner i Saudi-Arabia er mange. Kvinner får hverken kjøre bil eller bevege seg fritt. Det er derfor en milepæl, som får oppmerksomhet verden over, at den engelskspråklige avisen «Saudi Gazette» har ansatt en kvinnelig redaktør.

Somayya Jabarti blir den første kvinnen til å styre den redaksjonelle linjen i Saudi-Arabisk avis.

– Vi har laget en sprekk i glasstaket. Og jeg håper den vil bli gjort om til en dør, sa Somayya Jabarti til Al Arabiya News etter at nyheten ble sluppet i helgen.

Erfaring, ikke kjønn var avgjørende

Somayya Jabarti tar over som redaktør etter sin mangeårige mentor, Khaled Al Maeena.

– Jeg har hatt et mål om å se en saudiarabisk kvinne gå inn i den mannsdominerte bastionen av sjefredaktører. Det var ikke et spørsmål om kjønn, men om kvalifikasjoner som ga henne denne muligheten, skriver den avtroppende redaktør i en artikkel på avisens nettside.

Jabarti begynte sin journalistiske karriere i 2003 som reporter og oversetter for The Arab News, som da ble ledet av Khaled Al Maeena. Hun jobbet seg opp til å bli hans nestleder før hun fulgte Al Maeena da han ble sjefredaktør i Saudi Gazette.

Laster Twitter-innhold

Mannsdominert verden

Valget av Jabarti som ny redaktør blir hyllet i sosiale medier og kalt et gjennombrudd for saudiarabiske kvinner. Men det er fortsatt uvisst hvordan nyheten vil bli mottatt av folk flest i det konservative landet.

– Dette er et helt nytt skritt for Saudi-Arabia. Hun er svært kvalifisert, og det er på tide. Men hvordan vil folk reagere, må vi vente og se, sier den saudiarabiske journalisten Essam Al Ghalib til CNN.

– Den største utfordringen hun står overfor er å bli godkjent av den mannsdominerte sirkelen av journalister, mener Ghalib.

Jabarti mener hun er klar for oppgaven.

– Det er et mannsdominert felt, i likhet med media verden over. Det kommer til å bli utfordringer, men vi må pløye ny mark. Dette er bare begynnelsen, sier Jabarti til CNN.

Ingen pressefrihet

Utfordringene for Jabarti vil være mange når hun tar over redaktørrollen for avisen med et opplag på ca. 47.000.

Reporters Without Borders gir Saudi -Arabia en bunnrangering på sitt pressefrihet barometer.

Journalister som skriver om sensitive spørsmål i Saudi-Arabia, som blant annet religion og forbudet mot kvinner kjører, risikerer straff og fengsling.

Somayya Jabarti sier hun vil jobbe for å fremme kvinners stilling i det konservative landet.

– Dette blir bare en suksess om jeg ser flere jevnaldrende saudiarabiske kvinner i media, og at de tar flere roller som beslutningstakere, sier hun til Al Arabiya News.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober