Hopp til innhold

Forfattere raser mot nettgigant

Flere av verdens mest kjente forfattere samler seg nå i protest mot Amazon.

Nettgiganten Amazon

FÅR KRITIKK: Amazon får kritikk fra forfattere som føler seg motarbeidet av boknettstedet.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Philip Roth, Stephen King, Salman Rushdie og Paul Auster er blant flere hundre forfattere som krever at det amerikanske justisdepartementet etterforsker verdens største bokselger for å bedrive ulovlig monopol-taktikk.

– Panikken brer seg

Bakgrunnen for striden mellom Amazon og forlagshuset Hachette er hvor mye ebøker skal koste.

– Jeg er skikkelig sinna, og jeg opplever at bøkene mine er vanskeligere å få solgt, sier komiker og forfatter Steven Colbert.

Mens krimforfatter Douglas Preston har følgende kommentar til det som nå skjer.

– Panikken er i ferd med å bre seg, sier han.

Nå strømmer forfattere til oppropet «Authors united», som har levert en klage til det amerikanske justisdepartementet. For 2500 forfattere føler seg straffet av Amazon fordi forlaget deres ikke gir etter for prispress.

Forfatter Salman Rushdie

REAGERER: Salman Rushdie er en av dem som reagerer på Amazons taktikk.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Amazon vil selge ebøker for 60 kroner, slik de gjør med en rekke andre forlag, men Harchette nekter å gi etter for press. Amazon svarer med å sinke utsendelser av bøker. Det vanligvis så kjappe boknettstedet bruker opp til tre uker på utsendelser og det har blitt vanskeligere å forhåndsbestille bøker fra forlagshuset Hachette.

Amazon

GIGANT: Amazons boklager er enormt og regnes som USAs største bokhandel.

Foto: Ross D. Franklin / Ap

Flere forfattere opplever også at bøkene deres blir trenert. Hvis kundene søker på boktitler fra Hachette, kommer det i stedet opp en rekke anbefalinger til andre forfattere, skriver New York Times.

– Dette er fremtiden

Ifølge PricewaterhousCoopers står Amazon for 60 prosent av det amerikanske ebok-salget.

Gründer for Amazon, Jeff Bezos, har ikke kommentert striden, men har tidligere sagt at det ikke hjelper å klage, for dette er fremtiden.

Amazon Kindle Jeff Bezos

GIR SEG IKKE: Sjefen for Amazon, Jeff Bezos, vil ikke kommentere striden, men har tidligere sagt at dette er fremtiden.

Foto: Reed Saxon / Ap

Hans strategi er å tenke langsiktig, noe som har gjort han styrtrik, opplyser eksperter.

Amazon, som kontrollerer en tredel av bokbransjen, har mye makt. En av dem som reagerer på det er Andrew Rhomberg, grunnleggeren av ebok-siden Jellybooks.

– Vi er vitne til et selskap som strammer muskler, akkurat som Vladimir Putin mobiliserer troppene langs grensa i Ukraina, sier han til New York Times.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.