Unni Lindell og Anne B. Ragde - TO BESTSELGERE: Unni Lindell og Anne B. Ragde. - Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

TO BESTSELGERE: Unni Lindell og Anne B. Ragde.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Fordobling i salg av skjønnlitteratur

Nye tall fra Forleggerforeningen viser at salget av norsk skjønnlitteratur for voksne hittil i år er mer enn dobbelt så stort som for samme periode i fjor.

En årsak er utgivelsene av Anne B. Ragde, Unni Lindell og Jo Nesbø før forlagenes normale høstslipp.

Drømmetall

- Det finnes ingen historikk for denne type tall på denne tiden av året i Norge som jeg vet om, forteller Even Råkil, kommunikasjonssjef i Aschehoug.

Med sommerens lansering av Aschehoug-forfatterne Jo Nesbøs "Snømannen" og Unni Lindells "Honningfellen", og Anne B. Ragdes nye roman, har den norske bokbransjen oppnådd salgstall man tidligere bare har kunnet drømme om på denne tiden av året, i følge Råkil.

- Du skal ikke mer til noen år tilbake før det å ha solgt 20.000 eksemplarer per 31. desember garanterte deg en plass på bestselgerlisten. I dag har disse solgt det tidoble før vi er kommet til oktober.

De tre mestselgende bøkene, signert Ragde, Lindell og Nesbø, har per i dag et samlet opplag på over en halv million i bokklubb og bokhandel.

Bord med bøker av Anne B. Ragde - TYDELIGE: Noen bøker plasseres bedre enn andre i bokhandlene. - Foto: Ellinor Hansen / NRK

TYDELIGE: Noen bøker plasseres bedre enn andre i bokhandlene.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Fokus

Også Henrik Langelands siste bok ”Francis Meyers lidenskap” ligger i bestselgersjiktet. Hittil er den solgt i 51.000 eksemplarer. Langeland lanserte boken med en teateroppsetning av romanens første kapittel, han har fått god plassering i bokhandlene og mye tilstedeværelse i mediene.

- Det har vært altfor mye Henrik Langeland i bokhandlene og mediene. Definitivt, sier forfatteren selv.

Han mener det er viktig at forlegger- og bokbransjen hele tiden passer på å opprettholde et bredt spekter av skjønnlitteratur i Norge. Selv om han mener det ligger en bekymring i at bestselgere kan skygge for andre bøker, er han ikke sikker på om høyt salg hos noen forfattere går på bekostning av andre.

Viktig arbeid

Anne B. Ragdes forlagssjef i Oktober og styreleder i Forleggerforeningen, Geir Berdahl deler Langelands syn.

- Jeg tror sånn som Ragde trekker folk inn i bokhandlene, og det tror jeg betyr mye.

Han innrømmer imidlertid at den enorme fokuset på noen få bestselgere i bokhandlene og mediene kan gjøre det vanskelig for annen litteratur å få oppmerksomhet. Han mener det er og blir bokhandlernes og forleggernes oppgave å jobbe for at bestselgerne ikke kaster skygge over de andre bøkene.

- Det skal de ikke gjøre, og det er viktig at vi jobber for de som også bare selger 3.000 - 4.000 eksemplarer, understreker han.

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.