Hopp til innhold

Fordobling i salg av skjønnlitteratur

Nye tall fra Forleggerforeningen viser at salget av norsk skjønnlitteratur for voksne hittil i år er mer enn dobbelt så stort som for samme periode i fjor.

Unni Lindell og Anne B. Ragde

TO BESTSELGERE: Unni Lindell og Anne B. Ragde.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

En årsak er utgivelsene av Anne B. Ragde, Unni Lindell og Jo Nesbø før forlagenes normale høstslipp.

Drømmetall

- Det finnes ingen historikk for denne type tall på denne tiden av året i Norge som jeg vet om, forteller Even Råkil, kommunikasjonssjef i Aschehoug.

Med sommerens lansering av Aschehoug-forfatterne Jo Nesbøs "Snømannen" og Unni Lindells "Honningfellen", og Anne B. Ragdes nye roman, har den norske bokbransjen oppnådd salgstall man tidligere bare har kunnet drømme om på denne tiden av året, i følge Råkil.

- Du skal ikke mer til noen år tilbake før det å ha solgt 20.000 eksemplarer per 31. desember garanterte deg en plass på bestselgerlisten. I dag har disse solgt det tidoble før vi er kommet til oktober.

De tre mestselgende bøkene, signert Ragde, Lindell og Nesbø, har per i dag et samlet opplag på over en halv million i bokklubb og bokhandel.

Bord med bøker av Anne B. Ragde

TYDELIGE: Noen bøker plasseres bedre enn andre i bokhandlene.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Fokus

Også Henrik Langelands siste bok ”Francis Meyers lidenskap” ligger i bestselgersjiktet. Hittil er den solgt i 51.000 eksemplarer. Langeland lanserte boken med en teateroppsetning av romanens første kapittel, han har fått god plassering i bokhandlene og mye tilstedeværelse i mediene.

- Det har vært altfor mye Henrik Langeland i bokhandlene og mediene. Definitivt, sier forfatteren selv.

Han mener det er viktig at forlegger- og bokbransjen hele tiden passer på å opprettholde et bredt spekter av skjønnlitteratur i Norge. Selv om han mener det ligger en bekymring i at bestselgere kan skygge for andre bøker, er han ikke sikker på om høyt salg hos noen forfattere går på bekostning av andre.

Viktig arbeid

Anne B. Ragdes forlagssjef i Oktober og styreleder i Forleggerforeningen, Geir Berdahl deler Langelands syn.

- Jeg tror sånn som Ragde trekker folk inn i bokhandlene, og det tror jeg betyr mye.

Han innrømmer imidlertid at den enorme fokuset på noen få bestselgere i bokhandlene og mediene kan gjøre det vanskelig for annen litteratur å få oppmerksomhet. Han mener det er og blir bokhandlernes og forleggernes oppgave å jobbe for at bestselgerne ikke kaster skygge over de andre bøkene.

- Det skal de ikke gjøre, og det er viktig at vi jobber for de som også bare selger 3.000 - 4.000 eksemplarer, understreker han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober