Hopp til innhold

Førdefestivalen blant topp 10 i britisk storavis

På listen over Europas beste småbyfestivaler har storavisen The Guardian plassert Førdefestivalen. – En fantastisk anerkjennelse, jubler festivaldirektøren.

Hafstadfjellet

Fra konsert i Hafstadfjellet

Foto: Alf Vidar Snæland / NRK

«I den fredfulle byen Førde, velsignet med dramatisk natur, har femdagersfestivalen konsentrert seg om folkemusikk, verdensmusikk og internasjonal deltakelse. Det er utstillinger, dans og eget barneprogram,» skriver The Guardian.

Hilde Bjørkum

Festivaldirektør Hilde Bjørkum

Foto: Bent Are Iversen

– Dette forteller at vi er på rett vei. Vi legger vekt på kvalitet i alle ledd, sier festivaldirektør Hilde Bjørkum til avisen Firda.

Jubilerer i år

Førdefestivalen, som i år arrangeres for 25. gang, går av stabelen fra 2. – 6. juli.

– Vi skal feire 25- årsjubileet med mye ekstra stas, og vi håper alle vil være med oss og feire. Vi slår litt ekstra på stortromma i år, sier Bjørkum.

300 artister fra hele verden har meldt sin ankomst, fra 30 land, blant dem Mali, Ghana, Kurdistan og India.

Gir staben æren

Hilde Bjørkum gir staben sin æren for at Førdefestivalen nå har klatret inn på The Guardians topp-10-liste. Tidligere har den vært med på en liste over de 25 beste.

– En slik kåring er veldig god reklame. Ikke bare for Førde og Sogn og Fjordane, men for hele Norge. halvparten av publikummet kommer fra andre steder i landet, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober