Hopp til innhold

Mener det er for dårlig oppfølging når lampene er slått av

Manager Daniel Hamnes mener unge artister som deltar i talentkonkurranser får for dårlig oppfølging når konkurransene er over.

Mathea-Mari

ÅRETS VINNER: Mathea-Mari vant årets MGP Junior. Daniel Hamnes ønsker også god oppfølging av dem som ikke vinner.

Daniel Hamnes er manager for flere artister, som har det felles at de har deltatt i talentkonkurranser. Han mener unge ikke er forberedt på at lysene en dag slås av.

– Har en sort periode

Utspillet kommer etter at Lene Marlin i en kronikk mandag snakket åpent om presset i musikkbransjen, som til slutt førte til at hun fikk selvmordstanker.

Hamnes understreker at det er en kjempeopplevelse for unge artister i Idol junior og Melodi Grand Prix junior å få være med på slike konkurranser, og for mange kan det bety starten på karrieren.

Daniel Hamnes

VIL HA OPPFØLGING: Manager Daniel Hamnes vil at også de som ikke vinner skal få oppfølging.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

– Men jeg har merket meg en ting, og det er at mange har en sort periode etter at de har vært med, der minnene har blitt borte fordi det har blitt for mye. De husker ikke alt fra det sto på, og det har jeg hengt meg litt opp i, sier han.

For det er ikke bekymringer rundt konkurransen han vil dele. Det er når konkurransen er over og det er mamma og pappa som skal styre artistlivet videre.

For mange betyr det at man gradvis forsvinner ut fra rampelyset, for andre betyr det en rakett-karriere.

– De er ikke vant til så mye oppmerksomhet, og så er det i ettertid mange henvendelser fra bransjen og foreldrene sier kanskje ja til mye mer enn det en manager ville gjort, fordi de ikke har erfaring, forklarer han.

Snakk om barn

Daniel Hamnes har selv vært med i realityshowet Paradise Hotel, og husker selv hvor tomt det ble da lysene ble slått av.

– Det er når det ikke er interessant å snakke med deg mer. Jeg var voksen, men når det samme gjelder tiåringer, da blir det veldig spesielt, mener han.

Han fortsetter:

– Brorparten vil ikke få god oppfølging når finalen er over. Av ti så er det kanskje tre som får kontrakter.

Selv hevder han at han ikke har tjent noe på at sine artister har vært med i talentkonkurranser.

– Min skepsis går på at apparatet er kjempebra helt frem til finalen, men etterpå er det ikke god nok oppfølging. Vi snakker om barn, sier han.

Inkluderer foreldrene

Både Eva Rutgerson Bie i MGP Junior hos NRK og Bjarne Laastad hos Idol Junior i TV2 sier foreldrene er viktige samarbeidspartnere i slike talentkonkurranser.

I NRK bruker de mye tid på å lære barna og foreldrene triks til hvordan de skal takle press og media.

– Vi holder kurs, coacher og prater mye om dette. Vi lærer dem blant annet at de skal kun si et par tre setninger, ikke fylle tomrom. Ikke svare på ting de ikke har lyst til blant annet. Vi etterstreber at det også skal være voksne til stede når de intervjues.

Hun forteller at de også har oppfølging lenge etter konkurransen, og at dette er viktig for å beholde en profesjonalitet.

Også Bjarne Laastad forteller om tett oppfølging, og at også de har familieverter.

– Vi har også en psykolog i bakhånd.

– Hva med oppfølging i ettertid?

– Oppfølgingen må nødvendigvis ta slutt, men trenger de hjelp, så hjelper vi dem. Vi bistår også med hjelp på hjemstedet, hvis det er nødvendig. Vi sørger for å ta godt vare på dem som er med.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.