Hopp til innhold

Sørkoreanerne følger Hurtigruten direkte fra t-banen

Sørkoreanske t-banepassasjerer følger nå hurtigrutens ferd langs norskekysten direkte fra undergrunnen!

Norgesreklame i Sør-Korea

En koreaner ser på monitoren som snart skal vise Hurtigrutens ferd mot nord direkte i Seoul.

Foto: Linn Kornerud / Den norske ambassaden i Seoul

NRKs Hurtigruten minutt for minutt-sending er i full gang, og båtturen fra Bergen til Kirkenes sendes direkte på NRK2 og NRK.no, 134 timer uten stopp. Men det er ikke bare norske seere som får følge det maritime eventyret.

Dypt nede under bakken i Seol i Sør-Korea, kan nemlig rundt 100.000 reisende også følge båtreisen direkte.

Les også: Da er vi i gang: Hurtigruten - minutt for minutt

Kom til ved en tilfeldighet

Koreanere følger med på norgesreklame

Utstillingen har allerede fått endel oppmerksomhet blant publikum på t-banen.

Foto: Linn Helen Kornerud / Den norske ambassaden i Seoul

Den norske ambassaden i Seoul arrangerer i disse dager en stor kampanje på t-banen for å promotere Norge, og ved en tilfeldighet kom praktikant Linn Helen Kornerud ved ambassadens seksjon for norgesprofilering og omdømme over den forestående direkteoverføringen med Hurtigruten.

- Dermed tenkte jeg at dette må jo vi også få til å vise, forteller Kornerud.

Som sagt så gjort, og på under en uke har plakater og reklameboards blitt trykket. Torsdag morgen ble alt installert på Samgakji t-banestasjon midt i Seol. Reaksjonene fra publikum har ikke latt vente på seg.

- Koreanerne stopper opp og setter seg ned og ser på – selv nå, når vi bare kjører en reklamevideo for sendingen i loop, sa Kornerud til NRK.no timer før sendingen startet.

Også koreansk media har vist interesse for utstillingen, som har blitt karakterisert som "det mest kreative pr-stuntet de har hørt om på lenge”.

Se reklamevideoen for sendingen:

Video Hurtigruten - nettpromo norsk

Tidsforskjell på syv timer

Sør-Korea ligger syv timer foran Norge, noe som betyr at mesteparten av turens dagsreise vil foregå mens folk sover i Seol.

- Min koreanske kollega var litt bekymret fordi det jo er natt i Norge når det er dag her, men heldigvis er nettene lyse i Nord-Norge, så da går det jo bra.

Kornerud håper prosjektet vil være med på å skape litt oppmerksomhet rundt Norge i Korea, et samfunn som etter mye fattigdom nå viser stor økonomisk vekst og økende velstand.

Norsk reklameplakat i Seoul

Her vil hurtigrutesendingen vises direkte for koreanske t-bane-reisende.

Foto: Linn Helen Kornerud / Den norske ambassaden i Seoul

- Jeg tror det er viktig å skape et positivt inntrykk av Norge, og rett og slett øke folks kunnskap. Koreanere vet omtrent like mye om Norge som nordmenn vet om Korea, og det er jevnt over ikke så mye, forteller Kornerud.

- Egentlig er det bare kjempegøy å få vist reisen for koreanerne. Jeg liker tanken på at man har den store, åpne norske naturen nede på den trange, klamme t-banen, forteller Kornerud.

Klokken 02:45 lokal tid startet sendingen under bakken i Seol. Norske seere trenger derimot ikke bevege seg ut av huset, her vises direktesendingen fra klokken 19:45 på NRK2, før den avsluttes fem og et halvt døgn senere, onsdag 22. juni klokken 09.45.

Nett-tv: Se sendingen direkte her!

Verdensrekord

Hurtigrute-sendingen vil forøvrig også prøve å sette verdensrekord i å være verdens lengste direktesendte tv-dokumentar.

- Rekorden så langt er på 13 timer mot våre 134, så vi jobber med å få det registrert i Guinness Rekordbok, forteller Rune Møklebust, programsjef i NRK Hordaland.

Se video fra forberedelsene til sendingen:

Video Hurtigruta - minutt for minutt


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober