Hopp til innhold

Flyktninger overtok dansk avis

Dagens utgave av den danske avisen Information er utelukkende skrevet av flyktninger. Hadde det vært opp til dagens leder skulle årets Nobel fredspris vært gitt til en tom stol.

flyktninger som har bidratt til Informationen utenfor et bygg

JOURNALISTER FOR ÉN DAG: Her er ti av flyktningene som har laget spesialutgaven av Information. Avisen har også ønsket å stille spørsmål til en dansk minister, uten å få svar.

Foto: Sigrid Nygaard/Information

Avisen som kommer ut i dag er helt unik både i innhold og lengde. Samtlige historier i avisen har med flyktningsituasjonen å gjøre.

Journalistene som har skrevet dagens avis er flyktninger fra hele verden. De fleste er akkurat kommet til Danmark, mens noen har bodd der noen år.

I alt 48 sider med historier om blant annet Den islamske staten (IS), asylsentre og språkbarrierer har flyktningene skrevet i samarbeid med Informations journalister. På en vanlig fredag er Information på 20 sider.

Den danske avisen Information

SPESIALAVIS: Hele den danske avisen Information handler i dag om flyktningesituasjonen.

Foto: Faksimile

Fredspris til tom stol

Mest oppsikt vekket lederen som også er skrevet av en flyktning, Zach Khadudu fra Kenya. Han oppfordret Nobelkomiteen til ikke å dele ut noen fredspris i år.

– Selv om det selvfølgelig er viktig å anerkjenne at det finnes mange helter som arbeider hardt for å skape fred – og som kunne fortjene en fredspris – bør Nobels fredspris i disse ekstraordinære tider ikke utdeles, heter det i lederen.

Nobel fredspris ble i 2010 tildelt en meget symbolsk tom stol. På en vegg hang et bilde av den riktige mottakeren av prisen, den kinesiske systemkritikeren Liu Xiabo.

Han var ikke tilstede fordi han ble holdt fanget i ett kinesisk fengsel.

Viktig bilde

Bilde av den tomme stolen sendt ett sterkt budskap om at ingen skulle kunne stoppe forsøkene på å skape fred.

Dagens leder i Information mener det er viktig å ta i bruk dette symbolske bildet igjen.

Zach Khadudu, flyktningen som har skrevet avislederen, ønsket en tom stol med skiltet "Ingen Nobel Pris 2015" for å skape oppmerksomhet rundt de enorme menneskelige katastrofene som nå skjer.

Taus minister

Oppsikt vekker det også at redaksjonen i ti dager har forsøkt å få den danske utlendingsministeren Inger Støjberg i tale, uten at det har nyttet. Det løste redaksjonen med å legge spørsmålene ut på Youtube:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.