Hopp til innhold

Fjernet Allahs navn fra Katy Perry-musikkvideo etter proteststorm på nett

Katy Perrys nye musikkvideo utløste protester fra muslimer som reagerte på en medaljong formet som Guds navn. Nå er den støtende medaljongen sporløst forsvunnet fra videoen.

Redigert Katy Perry-video

NÅ SER DU DEN, NÅ SER DU DEN IKKE: Guds navn ble raskt retusjert vekk fra den omstridte videoen. Verken representanter for Perry eller Youtube har kommentert endringen.

Guds navn på arabisk

GULL PÅ SVART: En tavle i Hagia Sofia-moskeen i Istanbul viser Guds navn med arabisk skrift, lik det medaljongen i videoen viser.

Foto: Adam Kliczek / Wikipedia/CC-BY-SA-3.0

Mer enn 65.000 mennesker har de siste dagene skrevet under på et opprop i protest mot sangerens nye video, skriver BBC.

I videoen, som ble lagt ut på flere videonettsteder tidligere denne uka, spiller Perry blant annet rollen som en egyptisk gudinne som ved magi omdanner friere til støv.

Forlangte fjerning

I den første versjonen av videoen bar en av de uheldige beilerne en medaljong formet som navnet Allah, eller Gud, med arabiske skrifttegn.

Det ble for mye for Shazad Iqbal, som startet et opprop på nettstedet change.org, der han forlangte at Youtube fjernet videoen.

«Ved 01:15 i videoen til Dark Horse vises en mann som blir brent, og som har på seg en medaljong (også brent) som former ordet «Allah», som er det arabiske ordet for Gud. Dette viser at blasfemi blir formidlet i videoen, siden Katy Perry (som synes å representere et motstykke til Gud) innhyller den troende og ordet Gud i flammer.»

Jubler over gjennomslag

Underskriftskampanjen synes å ha ført frem, for i dag var den omstridte medaljongen på mystisk vis forsvunnet fra videoen. Det skjedde etter at mer enn 65.000 mennesker hadde skrevet under på Iqbals opprop.

«Jeg er glad for å fortelle at Allahs navn har blitt fjernet fra Dark Horse-videoen. Vi kunne ikke gjort uten alles støtte, så jeg takker hver og en av dere dypt. Vår stemme har blitt hørt! Gud velsigne dere alle», skrev Iqbal på change.org

Det er ikke klart om det er Youtube eller Perrys plateselskap som har tatt initiativ til endringen, og ingen av partene har besvart BBCs henvendelser torsdag.

I skrivende stund ligger den opprinnelige, uredigerte versjonen av musikkvideoen fortsatt ute på andre videonettsteder.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.