Lionel Morton, BBC Play School - Lionel Morton skal ved flere anledninger ha vært ruset på cannabis mens har var programleder.BBC

Lionel Morton skal ved flere anledninger ha vært ruset på cannabis mens har var programleder.

Foto: BBC

Filmet barne-TV i cannabisrus

På 1970-tallet skulle barne-TV være pedagogisk og moralsk oppbyggelig. Nå innrømmer programlederne at de filmet den britiske utgaven av Lekestue i cannabisrus.

Johnny Ball, BBC Play School - Johnny Ball var programleder for Play School, men påstår at han ikke røykte under opptak. - Foto: BBC /

Johnny Ball var programleder for Play School, men påstår at han ikke røykte under opptak.

Foto: BBC

– Vi var tre stykker som satt sammen i et studio, og de to andre ble steine på den største jointen jeg noensinne har sett.

Slik beskriver tidligere barne-TV-onkel Johnny Ball hvordan han og kollegaene forberedte seg på innspillingen av en scene i barne-TV-serien Play School, den britisk utgaven av Lekestue.

Sitatet kommer fra en ny dokumentar som viser hvordan holdningene til både rusmidler og sex var ganske liberale i BBC på 1960- og 1970-tallet.

– De var steine hinsides all fornuft når de skulle filmes, sier programlederen om kollegaene i den britiske statskanalen.

Ikke i Norge

– Du kan banne på at vi ikke gjorde slikt her, sier en lattermild Vibeke Sæther til NRK.no.

De fleste som har vokst opp på 1970-tallet husker henne som programleder av Lekestue, den norske utgaven av Play School. Manuset til serien ble kjøpt fra England og tilpasset norske forhold.

Selv om både de sterke fargene og de mange kosedyrene kan virke lettere psykedeliske så insisterer Sæther på at hun ikke kopierte de britiske programledernes bruk av rusmidler.

– Det skjedde mye rart på settet når vi filmet, men jeg røykte i alle fall ikke hasj, sier hun.

Denne episoden av lekestue ble spilt inn i 1976, angivelig uten at programlederne var i cannabisrus.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

– Vi måtte huske alt

Sæther begynte i NRK i 1968, og i 1971 debuterte hun som programleder i Lekestue.

Blant de faste innslagene i programmet var en ramme med tall og tre vinduer med ulike former. Gjennom det runde, det firkantede og det buede vinduet vist Sæther og de andre programlederne ulike filmklipp.

– På den tiden kunne vi bare gjøre ett opptak og da måtte alt stemme. Du måtte være innmari konsentrert, og da hadde det ikke fungerte å jobbe i cannabisrus.

Sæther var også gjesteprogramleder i den britiske utgaven av programmet, hvor hun deltok på en gjenforening med alle programlederne for noen år siden. Hun tror ikke at røykingen var like påtrengende som den nye dokumentaren skal ha det til.

– Det var sikkert en og annen som røykte nå og da, men jeg kan ikke tenke meg at programlederne var steine mens de ble filmet, sier hun.

Oppfordret til sunn fornuft

Sir David Attenborough - Sir David Attenborough oppfordret sine kollegaer til å være mer diskré når de fyrte opp. - Foto: ROBERT VOS / AFP

Sir David Attenborough oppfordret sine kollegaer til å være mer diskré når de fyrte opp.

Foto: ROBERT VOS / AFP

Programleder Joan Bakewell forteller at også mange av gjestene hadde et avslappet forhold til rusmidler selv om de var i lokalene til den britiske kringastningen.

– Selvsagt røykte de, og det var ikke vanlige sigaretter de røykte, sier hun.

Samtidig var det også de som ikke var spesielt glade for at BBCs studioer til tider var innhyllet i røyk. Ifølge Sir David Attenborough skal han selv ha oppfordret røykere til å finne mer diskré plasser hvis de absolutt skulle røyke på jobb.

– Vær så snill og ikke røyk sånn at alle kan lukte det. Bruk litt sunn fornuft i stedet, skal han ha sagt.

Sex i omkledningsrommene

Ifølge en artikkel i The Telegraph var det ikke bare rusmidler som var lett tilgjengelig hos BBC. Omkledningsrom var godt egnet for en liten hyrdestund i arbeidstiden.

Skuespiller Katy Manning, kjent fra serien Doctor Who, forteller at ellers konservative briter ble litt løsere i snippen da de kom innen dørene hos BBC.

– Folk hadde seg over hele BBC. Alle gjorde det inne på området, sier hun.

Programleder Sarah Greene forteller at hun og kjæresten Mike Smith var ivrige brukere av omkledningsrommene.

– Vi brukte tiden fullt ut hvis vi først fikk litt tid på tomannshånd.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.