Hopp til innhold

4 måneder, 3 uker, 2 dager

Årets mestvinnende film er skrevet og regissert og produsert av Christian Mungio. 2. juledag er ”4 måneder, 3 uker, 2 dager” på kino i de største norske byene.

Fra filmen "4 måneder, 3 uker, 2 dager"

'4 måneder, 3 uker, 2 dager'

Foto: Filmweb

6 stjerner

Den fikk gullpalmen, kritikernes internasjonale Grand Prix og den europeiske filmprisen i to klasser.

Genistreken ligger i at filmen holder øye med venninnen hele tiden, og bruker mindre tid på jenta som skal ta abort. Den vinklingen gir innsikt i hendelsen og oversikt over det som omgir den. Vi synes vi forstår litt av Ceausesco-samfunnet. Seksualmoralismen var som i de andre regimene i Øst-Europa. Befolkningen følte seg like knuget.

Overfører følelser

Det var fengselstraff for å ta abort, både for aborterende og abortør. Så abortørene tok seg betalt til over smertegrensen. Jo lenger ut i svangerskapet, dess dyrere. Den som ikke skrapte sammen nok kontanter kunne spe på med seksuelle ytelser.

I vårt tilfelle, om jeg kan si det slik, er det venninnen som stiller opp med det tilskuddet.

Det går inn på oss. Filmen overfører følelser også.

Spillet er så godt at vi tror. Jentene formidles av Anamaria Marinca og Laura Vasiliu. Abortøren er Vlad Ivanov. Vi ser jentenes uro og mannens kynisme i øynene. Det minimalistiske uttrykket gir oss følelse av at filmen siterer fra en virkelighet.

Film uten skjerming

Det skjer i løpet av et snaut døgn, fire måneder, tre uker og to dager etter at svangerskapet startet. Hendelsen er klart avgrenset geografisk også. Vi begynner i studenthybelen som de to deler, vi er i korridoren og i universitetstrappen og i hjemmet til venninnens kjæreste en stakket stund, vi er på trikken og i gatene, i to hotellresepsjoner og et hotellrom. Vi tangerer noen bipersoner.

Det skal skje på hotellrommet hvis abortøren synes han får nok igjen for det.

Det er en film uten skjerming. Den skjuler intet vesentlig, men viser ikke en skygge for mye. Den har ingen forsterkning og ingen reduksjon. Det er ikke andre lyder i filmen enn i virkeligheten. Den eneste sangen kommer til slutteksten når dramaet er over og vi prøver å få tilbake pusten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.