Hopp til innhold

Vil satse knallhardt på kulturopplevelser

Det er ikke lenger bare naturen som skal lokke turister til Norge. Det store tilbudet av musikkfestivaler skal nå brukes for alt det er verdt.

Honningbarna på Youngwood

I dag starter Norwegian Wood på Frognerbadet i Oslo. Dette er fra da Honningbarna spilte under festivalen i fjor. Festivalen er en av flere som genererer store inntekter fra tilreisende.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3

Bente Bratland Holm

Direktør Bente Bratland Holm i Visit Oslo vil finne ut nøyaktig hvor mange kroner og øre turister legger igjen under kulturarrangementer i hovedstaden.

Foto: Visit Oslo

I juni starter festivalsesongen for fullt, og de rundt 600 norske musikkfestivalene blir stadig viktigere for næringslivet rundt om i Norge.

– Reiselivet i Norge har satset på natur i alle år, men i Oslo har vi valgt å snu på det. Nå kjører vi knallhardt på kulturattraksjoner, forteller direktør i Visit Oslo, Bente Bratland Holm.

I kveld åpner oslofestivalen Norwegian Wood, og med det rockes den store sommerfestivalsesongen i gang. Denne sesongen arrangeres en rekke nye festivaler i hovedstaden, og for første gang skal byen synliggjøre hvor viktige festivaler og kulturarrangement er for lokalt næringsliv.

– Tidligere har reiselivet målt suksess med hvor mange nye gjester som reiser til byen. Men vi skal måle verdiskapingen i hele byen under ulike kulturarrangementer. Når folk er på festival over flere dager, gjør de også andre ting og legger igjen mye penger. De er viktige for næringslivet, men det er festivalen som gjør at de kommer, sier Holm.

Utsolgte hoteller

Med et utvalg av 600 musikkfestivaler som totalt samlet 770.000 besøkende i fjor, er potensialet stort i Norge.

Sammenlignbare analyser etter Ski-VM i Oslo, viser at hver eneste norske besøkende legger igjen over 2500 kroner til byen daglig. For utlendinger var tallet 300 kroner lavere.

PR-sjef Jonas Prangerød anslår overfor NRK at 70 prosent av Øyafestivalens publikum er fra Stor-Oslo, og dermed ikke tilreisende til festivalen. I fjor hadde Øyafestivalen 85.000 besøkende, og med utgangspunkt i estimatene for ski-VM, vil da tilreisende legge igjen totalt 90 millioner under den fire dager lange festivalen.

Samtidig antar Prangerød at festivaldeltakerne som kommer utenbys fra i stor grad har privat innkvartering.

Og når det gjelder utenlandske festivaldeltakere, har festivalen fortsatt langt igjen å gå.

– Jeg vil anslå at to til tre prosent av de besøkende kommer fra utlandet, sier Prangerød.

Øyafestivalen 2013, lørdag.

Hele Oslo opplever salgsrekorder under Øyafestivalen, forteller Visit Oslo.

Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

Hver av de 600 festivalene genererer flere titalls millioner til bedrifter i vertsbyene, også utenfor festivalområdet. I tillegg til å drikke øl og se heltene på scenen, legger festivalpublikummet igjen ekstra kroner til restauranter, butikker, buss- og taxiselskaper.

– Når vi reiser på festivaler og arrangementer, blir det også shopping og restaurantbesøk. Selv de som bor privat, vil gjøre ting og skape liv og røre og aktivitet, sier Hilde Solheim, direktør for reiseliv og kultur i Hovedorganisasjonen Virke.

Les også: Reiselivsleder: – Nordmenn er kjedelige

Kultur stadig viktigere for reiselivet

Hovedorganisasjonen Virke la onsdag denne uken frem rapporten Reisepuls 2014. Den viser at stadig flere etterspør kulturopplevelser når de er på reise.

Hun sier at de ikke vært flinke nok til å inkludere kulturarrangørene og jobben de gjør, og sier at det er mange gratispassasjerer rundt kulturarrangementene.

– Kultur og formidling er ekstremt viktig for turistenes opplevelse av Norge som reisemål. De som bruker kulturtilbud er også gjennomgående mer fornøyd med reisen, og legger igjen mer penger. Vi ønsker å se på kultur som motor i reiselivet, sier Solheim.

Solheim mener resten av landet bør se til hovedstaden for inspirasjon til å satse på kulturbasert reiseliv.

– Oslo er stappfullt dagene som faller sammen med Norwegian Wood og Bislett Games. Det dokumenterer hvor viktig kultur er som verdiskaper i reiselivet, sier Solheim.

Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.

Slottsfjellfestivalen genererer flere titalls millioner til Tønsberg hvert år.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Samarbeid mellom kultur- og reiselivet

Flere aktører jobber nå for at kulturlivet og reiselivet skal nærme seg hverandre. Norske Festivaler, Nettverk for Norske litteraturfestivaler og Norsk Rockforbund har fått statlige kulturmidler til forprosjektet Opplev Norge som skal gjøre kulturturisme viktigere i Norge.

De har laget en tipunktsliste der de ramser opp utfordringer for å oppnå målet.

– Det har blitt et mye større fokus på å få til gode partnerskap mellom reiselivet og kulturnæringene. Vi har nå lagt en grunnstein for dette samarbeidet som vi skal jobbe videre med, sier Anders Rykkja leder i Norske Festivaler.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh