Hopp til innhold

Farlig solbrentkunst sprer seg

Et brennende hett fenomen tar av på Instagram. «Twitterlegen» er ikke imponert. – Morsomt å se på, men ikke veldig lurt med tanke på hudkreft, sier Wasim Zahid.

Twitterlegen Wasim Zahid om instagramtrenden «sunburnart»

«Twitterlegen» Wasim Zahid er ikke imponert over den nyeste trenden #sunbrunart på Instagram. Soler man seg uvettig over år, kan man få hudkreft, poengterer han.

Wasim Zahid

TWITTERLEGE: Wasim Zahid synes den nye trenden på Instagram er morsom å se på, men advarer mot hudkreft ved uvettig soling.

Foto: Andrea Melby/NRK

Lyst på en rød Batman på brystet? Smilefjes brent inn i skuldra? Hva med Mona Lisa, eller andre kunstverk på kroppen?

#sunburnart er den nyeste, og kanskje farligste trenden i sommervarmen. Nå brer den om seg i sosiale medier.

Solbrenner seg med vilje

Solhungrige strandløver bruker sjablonger til å brenne på seg kunst av forskjellig art. Og noen har helt åpenbart glemt å smøre seg.

På hasjtaggene #tantatoo og #sunburnart deler instagrammere forskjellige grader av solbrenthet som de bevisst har påført seg selv for å få frem forskjellige symboler.

– De umiddelbare farene er at man får forbrenning, det er vondt, huden blir øm og det er ubehagelig. Hvis man fortsetter å sole seg kan man få mere alvorlige forbrenninger med væskefylte blærer i huden. Noen kan til og med trenge sykehusinnleggelse om de har solt seg for mye, sier «twitterlegen» Wasim Zahid.

Laster Twitter-innhold

Solbrentkunst

Symbolene lages ved å dekke deler av huden med solkrem, klistremerker eller temporære tatoveringer. Og så steike seg i sola i noen timer.

Noe av det som er delt er veldig kreativt og kunstnerisk, andre ting er temmelig harry, og mesteparten ser ut som om personen bak har fått svi. For resten av kroppen er temmelig rød.

– For å få frem den kontrasten så må disse menneskene ha brukt ganske lang tid under sola, eller i et solarium. Det er nok ikke så lurt med tanke på de skadene man kan få. Soler man seg uvettig over mange år, er det først og fremst hudkreft man er redd for, sier Wasim Zahid til NRK.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad