Hopp til innhold

«Fantorangen» mer pop enn «Drømmehagen»

Småbarnsforeldre truet med å boikotte NRK Super da «Drømmehagen» ble flyttet. I stedet har seertallene doblet seg.

Drømmehagen
Foto: BBC

Det ble virkelig bråk da NRK Super bestemte seg for å flytte barneprogrammet «Drømmehagen» til en annen tid på dagen for å variere på programtilbudet sitt.

Over 24 000 småbarnsforeldre uttrykte med store bokstaver på Facebook hva de mente om avgjørelsen, som ifølge foreldrene førte til gråtende småbarn, ødelagte leggeritualer og hamring på TV-en.

Les også: – «Drømmehagen» var fast leggerutine

Nett-TV: Se «Drømmehagen» her når det måtte passe!

Blitt stille

Fantorangen

'Fantorangen' fikk en tøff velkomst i 17.30-sendeflaten på NRK Super.

Foto: Ole Kaland / NRK

NRK Super-redaktør Nils Stokke var blant de som ble oversvømt av rasende e-poster og sms-er, der det store flertallet truet med å boikotte NRK en gang for alle. Også kulturminister Anniken Huitfeldt ble trukket inn i diskusjonen.

– Det har blitt ganske stille fra dem nå, i alle fall for min del, forteller Nils Stokke til NRK.no, tre uker etter at stormen raste som verst.

På «aksjonens» Facebook-gruppe er det likevel fortsatt stor aktivitet, men redaktøren står på at avgjørelsen om å flytte «Drømmehagen» var riktig.

– Vi har ansvar for å tilby en bredde i våre kanaler, selv om det skulle bety at seertallene går ned, forklarer Stokke.

Les også: Traumatisk barne-TV

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drømmehagen facebook

Det er fortsatt stor aktivitet på Facebook-gruppen 'Gi oss Drømmehagen tilbake'.

Foto: Illustrasjon/skjermdump

Seertallene doblet

Det er derimot ikke tilfelle i denne saken. Etter at «Fantorangen» erstattet «Drømmehagen», har seertallene nesten gått i været. Mellom 22 000 til 49 000 barn under 11 år har sett på «Fantorangen» hver dag siden 4. januar, viser tall fra NRKs analyseavdeling.

Det gir et snitt på 35 500 barn hver kveld. Til sammenligning hadde «Drømmehagen» 18 000 seere i snitt gjennom hele 2009.

– De er begge veldig gode programmer. Vi er ikke overrasket over at «Fantorangen» med alle småseriene inni fenger så mange barn, sier NRK Super-sjefen.

Hva synes du? Er det greit at «Fantorangen» erstatter «Drømmehagen», eller vil fortsatt ikke barna dine legge seg uten Makka Pakka og Hinkel Pinkel? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober