Hopp til innhold

Facebooksensur vekker debatt

Nikki Sixx fra Mötley Crüe ble sensurert av Facebook på grunn av støtende bilder. Er det riktig av sosiale medier å kontrollere innholdet?

Faksimile

'Heres is a photo that will be in my new book 'This is gonna hurt'...Amy Purdy is not only beautiful but inspirational as a person...Enjoy..Nikki' har han skrevet under dette bilde på Facebook. Dette er et av bildene Facebook ikke har fjernet.

Foto: Faksimile Facebook / NRK

Nikki Sixx

Nikki Sixx er fornærmet etter å ha blitt sensurert av Facebook. Han skulle gi fansen en smakebit av den kommende boken da Facebook gitt inn og fjernet flere bilder han hadde lagt ut.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
Bokomslag

Bokomslag av boken han promoterer på Facebook. Her viser Nikki Sixx at han ikke bare kan musikk, men også er en fremragende kunstner.

Foto: Bokomslag / NRK
Lies of the beautiful people- cover

Albumcover av hans nye cd 'Lies of the Beautiful People'. Dette bilde ble for sterkt for Facebook.

Foto: Albumcover
Hanna Aase

Hanna Aase mener det kommer klart fram at Nikki Sixx promoterer boken sin, og at det var unødvendig å sensurere han.

Foto: Studio LL
Kenneth Eriksen

Kenneth Eriksen synes det er for lite sensur på Facebook. Han synes det var rett av de å fjerne bildene Sixx la ut.

Foto: Privat
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det var sin nye bok «This Is Gonna Hurt: Music, Photography and Life Through the Distorted Lens of Nikki Sixx» han skulle promotere, da han begynte å få advarsler fra Facebook.

Han la ut et nakenbilde av ei jente på 159 kg, som skulle forestille kunst. Det er et bilde med en dyp historie bak, som skulle gi fansen en smakebit på hva boken handler om.

Det ble raskt fjernet av Facebook, så da la han ut et bilde av en transe med bryster.

Ble nektet å publisere bilder

Etter at Facebook gikk inn og slettet også det bildet, valgte han å legge ut et stillbilde fra musikkvideoen Sixx:AM - Lies of the Beautiful people.

Bildet var av en kvinne med brannskader i ansiktet, og da fikk Sixx beskjed om at han ikke lenger hadde muligheter til å poste flere bilder.

  • Synes du det er greit at Facebook går inn og sletter det du legger ut? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kunst med budskap

Sixx selv måtte spørre seg om det ikke var lov til å publisere kunst på Facebook. Bildene han la ut var et bevis på at mennesker er mennesker, uansett hvordan de ser ut eller hva de har opplevd. For han var det viktig å få fram at alle mennesker betyr noe.

– Hva er det som skjer? Er det sensur? Er det dobbelmoral? Folk legger ut lettkledde bilder av seg selv hver dag, men når jeg skal legge ut kunst, blir jeg sensurert, forteller en oppgitt Nikki Sixx til Spinner.

- Ikke opp til Facebook å definere kunst

Hanna Aase, ekspert på sosiale medier og leder av Toveis Media, mener det er problematisk om Facebook skal definere hva som er kunst og ikke.

– Kunst er subjektivt, og hva som er kunst og hva som er pornografi er en subjektiv opplevelse. Det blir problematisk om Facebook skal sensurere ut i fra sine egne meninger, forteller Aase til NRK.

Hun reflekterer rundt temaet kultur, og forteller at det er stor forskjell på hvilket land du kommer fra. I utviklingsland hvor toppløshet er en del av normalen, mener hun det blir galt om Facebook skal gå inn å sensurere bildene de selv legger ut.

- Kan jo bare unngå å følge han

– Jeg synes det er feil at Facebook skal legge seg bort i hva man publiserer på sine private profiler så lenge det ikke viser noe som er kriminelt. Hvis folk føler det støtende kan man jo bare fjerne vedkommende, forteller Aase.

Til tross for at Nikki Sixx publiserte bildene på sin offisielle Facebook-side, mener Hanna Aase at det kom klart fram at Sixx skulle promotere en bok, og at bildene ikke var ment for å støte andre.

- Helt riktig å sensurere

Kenneth Eriksen, skribent for Sosialkontoret og faglig spesialist innenfor webanalyse og sosiale medier, mener det var helt riktig av Facebook å sensurere Sixx.

Han forteller at Facebook baserer seg amerikanske retningslinjer, og der er det strenge regler for vis av hud. Eriksen tror det sosiale mediet har god dekning for det de gjorde, og at de valgte å statuere et eksempel ved å slå ned på en kjendis.

Mener Facebook bør kontrollere flere

– Jeg synes Facebook bruker for lite ressurser på å sensurere. De burde kontrollere flere, men det ville krevd mer penger og mennesker. Facebook velger å sensurere store aktører, og jeg synes det stort sett fungerer greit, avslutter Kenneth Eriksen.

Se musikkvideoen til Sixx AM - Lies of the Beutiful People her:

Hva mener du om sensuren? Si din mening her:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober