Hopp til innhold

Facebook lanserer ny tjeneste

Paper skal formidle historier – både fra venner og resten av verden. Avistopp frykter at Facebook vil stjele lesere fra nettavisene.

Facebook app

På Facebook Paper har lansert en ny app hvor du skal få siste nytt ikke bare fra vennene sine, men også nyhetsverden.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Facebook fyller ti år på tirsdag, men har allerede tyvstartet feiringen. I dag lanserte de nemlig Facebook Paper i App Store.

«Utforsk og del historier fra venner og verden rundt deg.» Slik beskriver Facebook den nye appen – som er en slags kombinasjon av den nåværende nyhetsstrømmen og en nyhetsformidler.

– Facebook Paper er en ny måte å oppleve historier på, både fra venner og emner som opptar deg, skriver Facebook i en e-post til NRK.

Å bla nedover i nyhetsstrømmen for å få siste nytt om vennene dine, er nå gammelt nytt. I likhet med en papiravis, må du bla sidelengs for å veksle mellom de ulike historiene i Facebook Paper.

Nysatsingen er et tillegg til den ordinære Facebook-appen, og er foreløpig kun tilgjengelig via amerikanske App Store. Det er ikke kjent når nyheten kommer til Norge.

Bekymret for nettavisene

Med Paper vil nyhetshistorier i større grad bli integrert i Facebook. Det bekymrer administrerende direktør i Bergens Tidende.

– Det potensielt skumle med Paper, er at de vil konkurrere med de norske nettavisenes selvskrevne førsteplass i folks bevissthet, sier Andreas Thorsheim.

Facebook sitter allerede på mye informasjon om brukerne sine, og ut fra hva du tidligere har vist interesse for, kan de tilby nyheter og andre historier som trolig vil falle i smak. Dermed skal du kun ha behov for å logge på Facebook for å holde deg oppdatert.

– Facebook er en aktør med millioner av brukere som benytter seg av avansert teknologi for å tilby en nyhetstjeneste, sier Thorsheim.

Bergens Tidende jobber allerede med nye måter å møte konkurransen på.

– Vårt svar på Facebook Papers er at vi utvikler mobiltjenestene våre mye raskere. Vi må tørre å konkurrere mot oss selv med de samme midlene som Facebook og andre nå tar i bruk.

Facebook tror på mer trafikk

Facebook har vært tilbakeholden med informasjon, men skriver i en e-post til NRK at Paper vil være et valgfritt alternativ til den tradisjonelle Facebook-siden.

– Redaksjonelt innhold som blir presentert gjennom Facebook Paper vil være godkjent på forhånd av dem som står for originalinnholdet.

Facebook påpeker at Paper er en alternativ måte å konsumere nyheter på, og mener at tjenesten trolig vil generere mer trafikk til nettavisene.

Ida Aalen

Ida Aalen mener folk hovedsakelig bruker Facebook av sosiale grunner, ikke som nyhetskilde.

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

– Ved å klikke på en historie, havner folk på nettsiden til utgiveren og kommer til å oppdage flere historier. Vi tror at folk fortsatt kommer til å til å bruke rene nyhets-apper, nettaviser og trykte medier.

– Ingen konkurrent

Medieviter, Ida Aalen, tror ikke Paper vil utkonkurrere de norske nettavisene.

– Veldig mange bruker Facebook først og fremst av sosiale grunner, og ikke som en nyhetskilde, sier Aalen. Hun har skrevet masteroppgave om Facebook og er forfatter av boken «En kort bok om sosiale medier».

Første utgave av Facebooks nylansering er reklamefri, men Aalen tror neppe det kommer til å vedvare.

– Jeg regner med at det kommer til å dukke opp reklame etter hvert. Det er mye av inntektskilden til Facebook, sier Aalen til NRK.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)