Hopp til innhold

Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm var årets siste gjest 13. desember.

Eyvind Hellstrøm
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

EYVIND HELLSTRØMS CV

Eyvind Hellstrøm ble født den 2. desember 1948 i Moss som sønn av Willy Hellstrøm og hans kone Inger. Han vokste opp sammen med foreldrene og den 2 år eldre broren Jan i en leilighet over onkelens iskremfabrikk. Familien flyttet til Lambertseter da Eyvind var seks år. Han gikk Lambertseter og Manglerud barneskole og Manglerud realskole. Etter yrkesskole gikk han 4 år i kokkelære på Grand hotell i Oslo. Om somrene arbeidet han i onkelens iskremfabrikk og snackbar i Moss. I 1979-80 tok han hotellhøgskolen i Stavanger og så gikk han på språkskole i Frankrike, blant annet på Universitetet i Nice.

Restaurant Bagatelle

Da han kom hjem til Norge i 1982, tok han over restauranten Bagatelle i Bygdøy Allé 3 i Oslo. Den ble raskt Norges fremste gourmet-restaurant og fikk i 1986 én stjerne i Michelin-guiden. I 1989 deltok Eyvind i Bocuse d’Or og ble nr. 5. I 1992 fikk Bagatelle to stjerner i Michelin-guiden som den hittil eneste restauranten i Norge. Året etter fikk Hellstrøm plass i Bocuse d’Or-juryen og Bagatelle beholdt sin suverene posisjon blant Norges restauranter helt til 2008 da den mistet en stjerne i Michelin-guiden, bare for å få den tilbake året etter.

TV-karriere

Høsten 2008 ble Hellstrøm programleder i TV3 for ”Hellstrøm rydder opp”, etter modell fra Kitchen Nightmares med Gordon Ramsay på den amerikanske TV-kanalen Fox. Allerede etter første sesong med Hellstrøm rydder opp ble han kåret til beste mannlige programleder under Gullruten 2009. I vår gikk den tredje sesongen av serien, og Hellstrøm var også programleder for ”MasterChief” på TV3 tidligere i år. For nesten et år siden sa Hellstrøm opp stillingen ved Restaurant Bagatelle etter uoverensstemmelser med eieren Christian Sveaas, og restauranten stengte midlertidig.

Kokebøker

Hellstrøm har gitt ut flere kokebøker, blant annet ”Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller”, ”Bagateller for livsnytere: vin og mat i magisk kombinasjon”, ”Herregårdsmat”, ”Inn med sølvskje” sammen med Anne Kath. Hærland og ”Fransk for nordmenn” sammen med Ingrid Espelid Hovig.

Æresbevisninger

I 2003 ble han ridder av Den nasjonale fortjenstorden i Frankrike, i 2007 både ridder av den franske Æreslegionen og ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Hellstrøm er skilt og bor i Oslo sammen med bikkja Maurice.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober