homofilt par i sengen, fra filmen Weekend - Den britiske filmen Weekend fikk strålende kritikker av norske anmeldere, men få så den på kino. - Jeg tror fortsatt skeiv film er stigmatisert, sier lederen for festivalen Skeive Filmer. - Foto: Filmweb /

Den britiske filmen Weekend fikk strålende kritikker av norske anmeldere, men få så den på kino. - Jeg tror fortsatt skeiv film er stigmatisert, sier lederen for festivalen Skeive Filmer.

Foto: Filmweb

Etterlyser mer norsk homofilm

Kristenkonservative amerikanere som Ann Romney omfavner TV-serier med homofile hovedpersoner. I Norge finnes det fåtall filmer og TV-serier med skeive karakterer.

Bård Ydén, leder for Skeive Filmer. - Bård Ydén, leder for Skeive Filmer, tror publikum styrer unna filmer hvor homofili er tema.

Bård Ydén, leder for Skeive Filmer, tror publikum styrer unna filmer hvor homofili er tema.

- Det er dårlig med homofile karakterer i norske spillefilmer. Jeg tror fortsatt skeiv film er stigmatisert, Bård Ydén, leder og programansvarlig for Skeive Filmer, som starter på Filmens Hus i dag.

Ydén nevner den britiske filmen Weekend, regissert av Andrew Haigh, som et relevant eksempel. Filmen gikk på kino i sommer og fikk strålende anmeldelser i mainstreampressen, men ble langt fra noen publikumssuksess.

- Det er fortsatt en ”homofilm” og mange føler at det ikke angår dem. Folk går glipp av veldig mye god film med den innstillingen. Jeg har ikke tatt noen "skade" av å se ”heterofilmer”. Samtidig kan man ikke bare putte inn en homofil karakter for å lage en skeiv film. Det må være relevant for handlingen, sier Ydén.

Ikke tema

I norske spillefilmer og TV-serier finnes det få eksempler hvor homofili står som et sentralt tema. Det er heller ikke mange karakterer som avviker fra den heterofile normen.

Men det finnes noen:

 • I Mannen som elsket Yngve blir Jarle Klepp fascinert av en ny gutt på skolen.
 • TV-serien Taxi har en mer kontroversiell tilnærming til temaet. Fariba, søsteren til hovedpersonen Javar, var gift med en pakistansk mann, men også i et hemmelig forhold med en norsk jente.
 • I dramaserien Koselig med peis var moren i serien lesbisk.

Les også: Er homofili i barnebøker tabu?

- Nesbø må på banen

medieviter - Amerikanere er blitt mer eksponert for homofile TV-serier og filmer enn nordmenn, mener medieviter Gry Cecilie Rustad. - Foto: UiO /

Amerikanere er blitt mer eksponert for homofile TV-serier og filmer enn nordmenn, mener medieviter Gry Cecilie Rustad.

Foto: UiO

Hvorfor har vi så få eksempler fra norske serier?

- Jeg tror Jo Nesbø eller Karin Fossum må skrive en krimroman med en homofil hovedkarakter. Det er jo slike historier som blir til norske spillefilmer. Kanskje er det på tide at man stiller spørsmålet videre til norske forfattere: Hvorfor finnes det ikke flere homofile karakterer i norske bøker?, spør Gry Cecilie Rustad, medieviter ved Universitetet i Oslo.

Hun stusser over at Norge ikke har et bredere spekter av kjønnsroller og legninger i TV- og filmproduksjon.

- Det er rart, siden Norge var så tidlig ute med en likestilt ekteskapslov. Det virker ikke som det er store motforestillinger mot homofili i den norske offentligheten. Kanskje det er blitt for vanlig. Man tenker ikke på homofile nødvendigvis som en egen identitet, og at man derfor ikke savner større mangfold?

Normalisert i USA

Mens homofile karakterer er mangelvare i norske film- og TV-produksjoner, har amerikanerne trukket regnbuefarvede serier til sine bryst.

Den siste tiden har komiserien Modern Family blitt voldsomt populær. I serien, som fikk 14 Emmy-nominasjoner tidligere i sommer, har et homofilt par med en adoptivdatter fra Kina en sentral rolle.

Tidligere i høst erklærte Ann Romney, kona til Mitt Romney, at Modern Family var favorittprogrammet hennes. Den republikanske presidentkandidaten er som kjent motstander av homofile partnerskap.

- Når Ann Romney sier at Modern Family er en av favorittseriene hennes, så sier det litt om hvor normalisert har blitt, sier Gry Cecilie Rustad, medieviter ved Universitetet i Oslo.

Homofilt par med barn på armen - I den amerikanske TV-serien Modern Family møter man det homofile paret Mitchell og Cameron. Her på 'Mommy & Me-class' med adoptivdatteren Lilly. - Foto: ABC /

I den amerikanske TV-serien Modern Family møter man det homofile paret Mitchell og Cameron. Her på 'Mommy & Me-class' med adoptivdatteren Lilly.

Foto: ABC

Surrogati-TV

I høst hadde TV-serien The New Normal première på amerikanske TV-skjermer. Serien handler også om et mannlig homofilt par på utkikk etter en surrogatmor til deres første barn.

Rustad mener serier som Modern Family og The New Normal er en del av en normaliseringsprosess som har foregått over lengre tid.

Medieviteren peker på at både Will & Grace og Six feet Under hadde homofile karakterer som ble fremstilt på en dagligdags måte.

- Det blir helt klart vanligere og vanligere. Men vi må også huske på at TV-produsentene kommer fra venstresiden i amerikansk politikk, og at de har et mer liberalt ståsted enn mange andre amerikanere, sier Rustad, som skriver doktorgrad om TV-serier.

For akseptert?

Einar Egeland, langfilm- og TV-dramakonsulent hos Norsk filminstitutt, vurderer rundt 50 spillefilmmanus i året. Han kan ikke huske å ha lest ett eneste manus hvor seksuell legning var et sentralt tema.

- Det er veldig få, muligens ingen, manus hvor homofili blir tatt på alvor og behandlet på en ordentlig måte. Hvis det er en del av manus, er detsom oftest for å gi litt krydder til noen av birollene.

Hvorfor er det sånn, tror du?

- Det er vanskelig å svare på. Kanskje er det ikke et brennende tema lenger. Vi er kanskje kommet til et nivå hvor homofile er blitt mer akseptert? Samtidig vet vi at det fremdeles kan være vanskelig og stigmatiserende for unge mennesker å komme ut av skapet.

Bård Ydén i Skeive Filmer tror homofili er normalisert i Oslo, og at det er et langt mer betent tema så fort man beveger seg utenfor Ring 3.

- Det er fremdeles mange unge mennesker som ikke blir akseptert på grunn av legningen sin. Og «homo» er fremdeles et av de mest brukte skjellordene i norske skolegårder. Det er mange som sliter på grunn av fordommer mot homofile, og synlighet er viktig, selv om Norge er et progressivt land og har kommet langt i kampen for homofiles rettigheter.

Men Ydén mener norske kortfilmer er blitt mer skeiv over de siste årene.

- Det er blitt laget mer og mer skeiv kortfilm i Norge, det er veldig gøy. Kortfilmene gjør det svært godt på internasjonale festivaler, forteller Bård Ydén.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.