Hopp til innhold

Ett år siden Pussy Riot-konsert

– Jeg angrer ingen ting, sier medlem av Pussy Riot. Det er ett år siden bandets kirkedemonstrasjon i Moskva. De andre to soner fremdeles i arbeidsleirer langt unna barn og familie.

Yekaterina Samutsevich

Yekaterina Samutsevich fra Pussy Riot slapp unna soning. Hun angrer ikke opptreden i Vår Frelser-katedralen i Moskva for ett år siden.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Det er på dagen ett år siden bandet, eller kunstprosjektet, spilte sin famøse konsert i Kristi Frelserkatedral i Moskva. To av dem som var med soner ennå sin straff i fangekolonier i Russland.

– Jeg angrer ikke på fremførelsen, sier Yekaterina Samutsevich til Ap. Hun mener bandets punkperformance har gjort russerne mer oppmerksomme på den ortodokse kirkens tette bånd til den russiske regjeringen.

Pussy Riot i glassburet i rettssalen i Moskva

Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alekhina i glassbur i rettssalen i Moskva.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Ba jomfru Maria jage ut Putin

Den 21. februar 2012 fremførte de tre russiske kunstnerne Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alekhina en høyst utradisjonell sangprotest imot Russlands president Vladimir Putin.

Foran forskrekkede kirkegjengere i Vår Frelser-katedralen i Moskva ba punkaktivistene i rosa og grønne finlandshetter jomfru Maria om å jage Putin ut av landet. For dette fikk alle tre to års fengsel.

punk

Pussy Riot har markert seg med flere oppsiktsvekkende proteststunt. Her fra en protestkonsert på Den røde plass i Moskva i februar 2012, hvor «Putin er skremt» var blant refrengene.

Foto: AP

Soner i forskjellige arbeidsleirer

Maria Alekhina søkte myndighetene om utsettelse av dommen med utgangspunkt i at hun er alenemor til barn i førskolealderen, men fikk avslag.

Det er usikkert om noen av dem får møte barna sine, siden de soner i arbeidsleirer langt unna Moskva hvor barna nå befinner seg.

Russia Pussy Riot Maria Alekhina

Maria Alekhina ba om utsettelse av dommen på grunn av sin 4 år gamle sønn, men fikk avslag.

Foto: Alexander Agafonov / Ap

– De opplever det begge som veldig tung å være borte fra barna sine, sier Patricia M. Kaatee som er politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Overført til straffekoloni

Kaatee forteller at Alekhina er overført til en straffekoloni i Perm, nordøst for Moskva. Hun er vegetarianer og har problemer med å få tilpasset mat. I tillegg blir hun utsatt for aggressive trusler fra medfanger og har av den grunn befunnet seg mye på isolasjon.

– Hun er underernært og isolert på tredje måned. Det nærmer seg grensen for hvor lenge myndighetene kan holde henne der, sier hun.

Nadezhda Tolokonnikovas helsesituasjon er forverret siden hun begynte å sone dommen i en arbeidskoloni sørvest for Moskva.

Nadezhda Tolokonnikovas

Nadezhda Tolokonnikovas helsesituasjon er forverret i fangeleiren.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Jeg vet ikke hva det går i. Hun har fått noe medisinsk behandling, men ikke i tilstrekkelig grad.

Dømt til to års fengsel

Det russiske punkbandet ble dømt til to års fengsel for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat. Dommen førte til protester over hele verden. Også i Oslo.

Samutsevich anket og ble frifunnet i oktober 2012 etter å ha sparket de tre advokatene hun hadde delt med Tolokonnikova og Alekhina. Hun hyrte en ny advokat som vred saken til at sikkerhetsvakter hadde fjernet Samutsevich fra kirken før hun fikk slått seg sammen med de andre i fremførelsen.

Demonstrasjon mot Pussy Riot-dommen

Etter at dommen falt for medlemmene av Pussy Riot ble det avholdt demonstrasjoner over hele verden.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / Afp

Medlemmer av bandet har insistert på at fremførelsen deres ikke var en religiøs protest, men et uttrykk for bekymring over det stadig sterkere båndet mellom kirke og regjering.

Solidaritetsdemonstrasjoner

Hele uka har det pågått ulike solidaritetsdemonstrasjoner for Pussy Riot på flere steder. Dette fortsetter ut i neste uke. I Moskva ble to kvinner pågrepet utenfor Kristi Frelserkatedral torsdag.

Ifølge russiske medier hadde de på seg hetter som lignet dem de fengslede medlemmene i Pussy Riot bar under den omtalte opptreden i katedralen. Kvinnene skulle legge ned blomster for å markere årsdagen for Pussy Riots «punkbønn».

– De slippes løs etter en preventiv samtale, sier Moskvapolitiets pressetjeneste, ifølge svt.se.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober