Hopp til innhold

Et rått egg uten skall

Det finnes en måte å få bort eggeskallet på uten at alt flyter utover. Egget blir mykt, men like helt. Prøv selv!

Solveig Hareide
Foto: NRK

For å lage et nakent egg trenger du følgende:

* Et rått egg
* En flaske 7% eddik
* Et glass
* God tid

1. Legg egget forsiktig ned i glasset

2. Tilsett så mye eddik at det dekker egget

3. Dekk til glasset med et lokk uten å tette helt igjen (pga. gassutvikling)

4. La egget ligge i minst 24 timer


VIDEO: Se Solveig lage nakent egg



Hva skjer når egg legges i eddik?

Eggeskallet består for det meste av kalk (kalsiumkarbonat), mens eddik er en sur løsning (en vannløsning av eddiksyre). Kalk i skallet reagerer med syren, som gjør at det gradvis løses opp. Det dannes karbondioksidgass (kullsyre) som kan sees som bobler på overflaten av skallet. Like innenfor skallet er det to membraner, og disse løses ikke opp av syren. Etter noen timer står vi dermed igjen med et rått egg uten skall, men som holdes sammen av de to tynne membranene.


Kilde: www.naturfag.no

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober