Harry og Charles: F. v. Tulle (Laura Bro), prins Carl (Jakob Cedergren) og Maud (Maria Bonnevie). - Foto: Ole Kaland, NRK /
Foto: Ole Kaland, NRK

Trekantdrama med historisk ramme

27. desember er det premiere på dramaserien "Harry og Charles" som er produsert av NRK Drama. Serien er i tre deler og sendes søndag, mandag og tirsdag i romjulen.

Kammerdame Tulle Carstensen (Laura Bro). - Hoffdame Tulle Cartensen (Laura Bro). - Foto: Ole Kaland, NRK /

Hoffdame Tulle Cartensen (Laura Bro).

Foto: Ole Kaland, NRK

Dramaserien handler om det selvstendige Norges første kongepar. I rollen som Maud/Harry møter vi Maria Bonnevie, prins Carl/Charles spilles av danske Jakob Cedergren.

Cedergren er kinoaktuell med den kritikerroste filmen " Fryktelig lykkelig ", som han ble belønnet med den danske Bodilprisen for.

På rollelisten finner vi også Laura Bro som spiller hoffdamen Tulle Carstensen. I Norge er hun mest kjent for rollen som Nelly i "Sommer".

- Blir språkforvirret

Maria Bonnevie mener språket har vært den største utfordringen under produksjonen. Som dronning Maud fikk hun beskjed av regissør Marit Moum Aune om å prate dansk.

- Et par uker før opptaksstart kom Marit og ga meg beskjed om at jeg skulle snakke dansk. Jakob snakker både svensk og dansk, så han har jeg snakket svensk med, med Marit prater jeg norsk, og så altså dansk som dronning Maud.

SE NETT-TV: Maria Bonnevie blir dronning

LES: Tilbake til 1905

Bonnevie er i likhet med de andre skuespillerne svært spent på mottakelsen etter å holdt på med innspillingen av dramaet hver dag i tre måneder.

- Jeg må se det selv først, men jeg håper at dette dramaet skal inspirere, sier hun.

Republikk vs monarki

Dramaserien tar utgangspunkt i unionsoppløsningeni 1905, og det intense diplomatiet som pågår for å skaffe Norge et kongepar.

Maria Bonnevie i rollen som Maud. - Maria Bonnevie i rollen som Maud. - Foto: Ole Kaland, NRK /

Maria Bonnevie i rollen som Maud.

Foto: Ole Kaland, NRK

Kong Oscar II og Bernadottene blir mesterlig utmanøvrert, og statsminister Christian Michelsen og hans tilhengere sikter seg inn mot prins Carl av Danmark. Han er gift med britiske kong Edward VIIs datter, Maud.

De har sønnen Alexander (spilt av Viktor Andersen) og dermed er arverekken allerede sikret.

- Jeg fikk rollen som Alexander fordi jeg hadde lyst hår, forteller Viktor Andersen (5) til NRK.

Han synes det vanskeligste med innspillingen var å tenke på at han ikke het Viktor.

Kammerdrama

Jakob Cedergren i rollen som prins Carl, synes det er flott å spille en historisk person, men legger til:

- Dette er et kammerdrama, som foregår innenfor husets fire vegger. De som håper å få se et actiondrama med 400 hester i aksjon har misforstått.

Likevel lover han intens spenning i dramaet som utspiller seg.

Maud og Carl kaller hverandre "Harry" og "Charles". De lever et rolig og relativt udramatisk liv nær det danske hoff, med sin sønn Alexander (2 ½) og med hoffdamen, Tulle.

Maud har godt selskap i Tulle mens prins Carl tjenestegjør i marinen. Samtidig står Tulle og Carl hverandre så nær at Maud har et ambivalent forhold til sin egen hoffdame.

Teamet bak

Dramaserien er en historie ført i pennen av manusforfatter Jonas Cornell, Marit Moum Aune har regien og produsent for serien er Anne Birte Brunvold Tørstad.

Sjefsfotograf er Lars Vestergaard som blant annet har laget "Rejseholdet", "Nikolai og Julie" og "Ørnen", mens musikken er laget av komponist Nils Petter Molvær.

- Det å har vært fantastisk å jobbe med Marit, hennes energi har gitt alle skuespillerne et kick, og har gjort det morsomt å gå på jobb hver eneste dag, avslutter Maria Bonnevie.

Dramaserien skal også vises på svensk og dansk tv.

Harry og Charles - Harry og Charles: Prins Carl (Jakob Cedergren), prinsesse Maud (Maria Bonnevie) og Alexander (Viktor Andersen) sammen med Tulle Carstensen (Laura Bro) og Fridtjof Nansen (Hallvard Holmen). - Foto: Ole Kaland, NRK /

Harry og Charles: Prins Carl (Jakob Cedergren), prinsesse Maud (Maria Bonnevie) og Alexander (Viktor Andersen) sammen med Tulle Carstensen (Laura Bro) og Fridtjof Nansen (Hallvard Holmen).

Foto: Ole Kaland, NRK


(NRK )

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.