Hopp til innhold

Et litteraturtidsskrift for lesere

Norge har nå litteraturtidsskrift for journalister, for akademikere og for forfattere. Det eneste vi mangler nå er et litteraturtidsskrift for leserne.

kraftsentrum.no
Foto: kraftsentrum.no

I et øyeblikk av entusiasme får jeg lyst til å ta fram megafonen og rope ut at det beste litteraturtidsskriftet i Norge akkurat nå heter Kraftsentrum. Ikke siden storhetstiden til Dag Solstad og Jan Erik Volds Profil på sekstitallet har vi hatt et litterært tidsskrift som til de grader samler noen av Norges beste, yngre forfattere.

Redaktør Johan Harstad åpner siste nummer med å skrive om regissøren Wes Anderson, mannen bak filmer som The Royal Tenenbaums og The Daarjeling Limited. Er det sant at du er musikalsk, Jon Øystein Flink?, spør så Jon Øystein Flink i en storartet gjennomgang av sin egen musikalske karriere i en rekke rockeband på Gressvik utenfor Fredrikstad.

Det særegne ved forfatterstyrte tidsskrift er nettopp dette at de er selvsentrerte i ordets beste forstand, og gjerne handler om alt annet om litteratur. Profil på sitt beste handlet for eksempel i sin tid om Norsk veiplan. Det kan forfattertidsskriftet gjøre fordi de har en forståelse av at tekstene de skriver i seg selv ER litteratur.

Problemet til Kraftsentrum er en akutt mangel på lesere. Et opplag på stakkarslige 1200 eksemplarer holder vel knapt nok til å forsyne bibliotekene, samt redaktørenes nærmeste venner og familie. Dette gjør dem, kanskje uten at de helt vet det selv, innadvendte. Mens forfatternes samles i Kraftsentrum, så samles akademikerne hos Vagant. Siste nummer med tema Latin-Amerika er et blytungt vegg til vegg-teppe av tekster, der de mest utholdende blant oss til slutt kan konstatere at den magiske realismen er død og at Cuba er et blitt et, ja, kraftsentrum for en mer politisk diskuterende latinamerikansk litteratur, skal vi tro Vagant.

Mens Vagant kan synes om det lages fra et seminarrom i Bergen, så virker dagens versjon av Vinduet som det redigert av journalister fra Oslo med dyre joggesko. Selv ikke noen absolutt fabelaktige forfatterfotografier signert fotografen Niklas Ross Lello kan helt dekke over at Vinduet under den tidligere Natt og Dag-redaktøren Audun Vinger spriker i alle retninger. Foreløpig.

Norge har altså et tidsskrift for forfattere, et for akademikere og et for journalister. Ja, og så holdt jeg på å glemme Bokvennen, som faktisk har et opplag på 4000. Med sitt støvete ytre og nesten rørende omsorg for forfattere som er døde for veldig lenge siden, blir Bokvennen på mange måter et tidsskrift for antikvarer.

Da mangler vi bare et tidsskrift for norske lesere. I et land der 20 000 mennesker nylig samlet seg til Bokfest i Operaen, skulle det være nok folk å ta av, kjære litteraturtidsskrifter. Men da må dere begynne å snakke ut. Ut i betydningen utover. For uten oss blir dere aldri, aldri aldri de kraftsentrumene dere ønsker å være.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK