Hopp til innhold

Et kunstens laboratorium

Hvordan skal barn og unge bli bevisste tolkere av vår visuelle kulturarv? Jo, de må bli opplært i dette på sine egne premisser. "Kunstlab" ved Bergen Kunstmuseum er Norges første kunstmuseum spesielt tilrettelagt for den yngre garde. Der er lek og sansning viktige elementer.

I rommet der kubene skifter farge ved berøring.

Her skifter kubene farge ved berøring!

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Bergen Kunstmuseum Ideene bak Kunstlab

Fra laboratoriets avdeling om farge.

Fra laboratoriets avdeling om farge

Foto: Nina Skurtveit / NRK

"Barnas kunstmuseum skal være en engasjerende, involverende og utfordrende arena der barn og unge kan møte museets kunst ut fra sin egen horisont og erfaringsverden."

I tittekassen kan man lære om perspektiv og rom.

I tittekassen kan man lære om perspektiv og rom.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

"I utstillingsrommene vil man oppleve utstillinger kuratert spesielt for barn. I sanse- og begrepslaboratoriet vil barn og voksne få utforske kunstvitenskapen gjennom lek med kunstens fysiske og konseptuelle premisser. Kunstlab vil også inneholde flotte skole- og familieverksteder og ulike temporære arenaer for formidling."

Samme motiv i ulike teknikker.

Samme motiv i ulike teknikker.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

"Med Kunstlab ønsker vi at den yngste delen av vårt publikum skal få de beste forutsetninger for å bli eksperter på vår kunst- og kulturarv, og til kompetente og bevisste tolkere av de visuelle uttrykkene som tar en stadig større plass i offentligheten." Så langt museets tanker om sin nye avdeling.

Glimt fra lese- og tegnerommet.

Glimt fra lese- og tegnerommet.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Vil man lykkes?

"Kunstlab" ved Bergen Kunstmuseum åpnet 8. september og mottar stadig klasser og grupper som sammen med kurator blir geleidet gjennom utstillingen som for tiden har tittel "Hvem er jeg?". Det handler altså om identitet. Temaet i utstillingsrommet vil veksle. Men "laboratoriet" der man kan lære om form, farge, perspektiv, balanse, illusjon, teknikker og andre begreper, vil være fast. Her er også rom for klatring og lek med perspektiv og lys. Dessuten en film, malersal, datasal, tegne- og leserom. Og mer vil det bli. I denne utgaven av Kunstreisen leker vi oss gjennom det hele og følger en barneklasse fra Bergen og museets kurator på veien inn i kunsten. Og selvsagt gjør vi oss refleksjoner underveis!

Skyv på platene i vinduet, og fargene forandrer seg!

Skyv på platene i vinduet, og fargene forandrer seg!

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober