Hopp til innhold

Espen Eckbo

Komiker Espen Eckbo var gjest i Stjerneklart mandag 16. februar.

Espen Eckbo
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Espen Eckbo

Espen Andersen Eckbo ble født i Oslo 22. april 1973 som sønn av advokat Finn Eckbo og Tone Andersen. Han vokste opp hos moren på Bestum og gikk på Bestum skole, senere på Ullern videregående. Han begynte å studere jus på Blindern, men etter to år hadde lysten til å lage TV tatt overhånd, og han sluttet med studiene.

Han var først involvert i en NRK-produksjon som het ”Norden aktuelt”, men i 1996 fikk han lage innslag for Mandagsklubben i TVNorge sammen med Henrik Elvestad, og i årene etter ble han landskjent for sine Mandagsportretter, blant annet med boyband-parodien Boyzvoice. I 1999 laget han ”I kveld” sammen med Thomas Giertsen.

I 2001 stiftet han TV-produksjonsselskapet Seefood sammen med Kristian Ødegård, og deres realityparodi ”Nissene på låven” slo godt an da den ble sendt på TVNorge. Espen fremstilte blant annet figurene Rhino Thue og Asbjørn Brekke – eller Bjekke på hans språk. Året etter kom ”Nissene bak låven” og ”På klozz hold” i samme kanal.

I 2003 kom et talkshow på TV 2 som het ”Tonight med Timothy Dahle” der Henrik Elvestad var talkshow-vert og Espen fremstilte en rekke figurer, blant andre ”Aqua-mannen” og sexologen Kyrre Ekely. ”TV 2-nøttene”, en parodi på Roald Øyens jule- og påskenøtter på NRK, i TV 2-utgaven med Kristian Ødegaard og Espen Eckbo, har gått jul og påske siden 2004.

I 2006 kom ”Jul i Tøyengata” på TVNorge, en parodi på NRKs adventkalenderserie ”Jul i Skomakergata”. Også NRK TV har hatt glede av Espen Eckbo – i serien ”Det var en gang et eventyr” våren 2008. I fjor høst ble vi kjent med figurene Ingar, Lauritz og Steinar i TV-serien ”Tett på tre” på TV 2.

Siden 2002 har Espen bodd sammen med Johanne Lund som han har guttene Herman på 4 og Jesper på 2 år sammen med. De bor i Ullevål Hageby i Oslo.

Stjerneklart, NRK P1, mandag 16. februar kl 22.05

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.