Hopp til innhold

Episode 6

Roland er sint over at Robin har sneket seg med som blindpassasjer, i båten han skal seile til Shetland. Han anroper land for å få noen til å hente ham, men Robin hopper i jolla som henger etter. Han truer med å kutte tauet hvis han ikke får bli med.

Robin hopper i jolla etter seilbåten
Foto: Ronny Eikeset / NRK

Roland gir etter, og skal til å hale Robin inn, men er uoppmerksom et lite øyeblikk, og får bommen i hodet. Han faller bevisstløs om, med et dypt kutt fra tinningen.

Plutselig er det Robin som fortvilet prøver å anrope hjelp, men ingen hører. Til slutt blir de tilfeldigvis oppdaget av shetlandske fiskere, som tauer dem til Lerwick.

Marit oppdager Leifs planer

På Ylvingen er det ikke mindre dramatisk. Marit oppdager Leifs vindmølleplaner, når hun ser en modell han har laget over øya, der vindmøllene er lagt inn. De kommer til å stå over hele vestsiden av øya, og for alltid ødelegge det fantastiske panoramaet over skjærgården.

Marit oppdager vindmølleparken

Marit er på besøk hjemme hos Turid og Leif, og oppdager Leifs planer om en vindmøllepark som vil dekke hele øya.

Foto: Ronny Eikeset / NRK

Hun forteller om planene til de andre, og Brynjar er rasende over sviket. Han skjønner at drømmen om whiskyproduksjon på øya har vært et luftslott, og får ut frustrasjonen med å rasere whiskylåven.

Da kjenner han brystet stramme seg til, han får ikke puste, og når Roy finner ham skjønner han fort at situasjonen er kritisk.

Sterke følelser

Stina og Thomas strever med sitt. Stina er såret og sint over Thomas affære med Karoline og mener han setter sin egen lykke over andres.

Men Thomas vet at han aldri har kjent slike følelser for noen før, og selv om han og Karoline har kjent hverandre i kort tid, er han sikker på at dette er det riktige. Men hva med Stina og Malin.

Hvilke hensyn skal veie tyngst?

Den første kjærlighetssorgen

Iris kjenner også på kjærlighetens pris. Hun og Gaute er kjærester, men han har ikke gitt opp de opprinnelige planene om å ta en master på Island. Når moren er frisk vil han reise. Iris skjønner at han forlater henne og opplever sin første, store kjærlighetssorg.

Alt dette er Robin og Roland lykkelig uvitende om. De rusler rundt på Shetland, og syns livet er helt fint.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober