Hopp til innhold

Episode 2

Robins bursdag står for døren. Det blir en feiring man sent skal glemme på Ylvingen.

Robin har bursdag
Foto: Liv Ask / NRK

I dagene før fødselsdagen dukker det opp en bandplakat overalt. Iris ser den på vei hjem til hybelen en dag. Marit finner en på Ylvingen. Hun river den resolutt ned.

Stor gjensynsglede

Terjes band

Terje er en dyktig musiker, og når bandet hans skal spille på fastlandet oppdager Robin plakaten.

Foto: Helge Semb / NRK

Det er et nemlig et kjent fjes på bildet av bandet: det er Terje, faren til Robin og Iris. Ingen av dem har sett ham siden de flyttet til Ylvingen, og han har heller ikke gitt beskjed om at han er på turné.

Likevel greier ikke Robin å holde seg unna. Under dekke av å besøke Iris på fastlandet, oppsøker han lokalet der bandet spiller. Gjensynsgleden er stor, og Robin inviterer faren i bursdagsselskap.

For mye for Marit

Marit har hendene fulle. Både med å planlegge festen, drive restauranten og aktivisere turister. Hun skjønner at det blir for mye og tilbyr Turid jobb.

Turid viser seg å være både effektiv og hyggelig, men enda er det behov for mer. Turid foreslår Roland, men Marit er for stolt. Hun vil ikke slippe Roland innpå seg igjen, og velger å være avvisende og irritert mot ham.

Visjon om whisky

Brynjar og Roy tester vannkvaliteten

Brynjar og Roy leter tester Ylvingen-vannet.

Foto: Liv Ask / NRK

Det samme er Brynjar overfor Leif Grøndahl. Han lurer fremdeles på hvorfor i all verden den tidligere rådmannen har flyttet til Ylvingen. Samtidig har han sine egne planer: whiskyproduksjon!

Sammen med Roy leter han etter gode vannkilder på øya, og er selvsagt ikke fornøyd når han oppdager at Grøndahl eier brønnen med det beste vannet.

Men det viser seg at også Grøndahl er en ekte whiskyentusiast. Han gir bort vannet mot den første smaksprøven av ferdig vare, og avtalen besegles med en drink eller tre.

De to karene ramler inn i pensjonatet mot kveldingen, akkurat i tide til Robins store fest.

Leif og Brynjar synger

Leif og Brynjar har funnet hverandre i felles entusiasme for whisky, og dukker opp på Robins fest med gitar og kreativ påkledning.

Foto: Liv Ask / NRK

Men det Robin er mest spent på er om Terje kommer, eller om han svikter nok en gang.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.