Hopp til innhold

En politisk aktiv artist

Colombianske Juanes opptrådte for Al Gore på tirsdag. Men han bruker artist-statusen sin til mer enn å underholde.

Juanes synger på fredspriskonserten.

Juanes opptrådte for andre gang på fredspriskonserten i Oslo Spektrum.

Foto: Odd Andersen / AP

Les alt om: Nobels fredpris 2007

Lyd: Hør intervjuet med Juanes her

Melissa Etheridge, Juanes og Alicia Keys.

Tre av artistene som opptrådte på Nobelkonserten tirsdag. Melissa Etheridge (f.v), Juanes og Alicia Keys.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Colombia har flest landmine-ofre i verden. Artisten Juanes kunne ikke la være å skrive låt om det, og ble dermed en ledende stemme i kampen mot landminer. Det var åtte år siden. I går sto han på scenen i Oslo Spektrum og sang for Al Gore og FNs Klimanfond.

Engasjert

- Det var etter å ha skrevet sangen "Fíjate Bien", "Se deg for", at jeg kom i kontakt med overlevende etter landmine-eksplosjoner, forteller Juanes.

Juanes på Nobelkonserten.

Juanes bruker musikken til å sette fokus på situasjonen i Colombia.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Sangen handler om de mange ofrene etter langvarige krig mellom gerilja, kokainkarteller og skiftende regjeringer i Colombia. Juanes, eller Juan Esteban Aristizabal, som han egentlig heter, er fra Medillin, den byen på åttitallet som sto for verdens største kokainhandel.

- Colombia er det landet i verden med flest landmineofre, og det er vanskelig å rette opp i, for alt handler om dop. Og det er geriljagrupper som styrer handelen, sier Juanes til NRK P1.

Billboard-rekord

Juanes synger alle sine sanger på spansk, men har likevel solgt ufattelige 10 millioner album på verdensbasis. Da han slo gjennom i USA med albumet "Un dia normal", "En ganske alminnelig dag", lå han inne på topp ti på Billboards latinliste i 92 sammenhengende uker. Det er rekord.

Juanes på pressekonferanse i Oslo.

Dette var Nobelkonsert nummer to for Juanes.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Hjemme i Colombia samler han inn penger til å rydde minefelt. Og er en frittalende person uten å føle seg truet av den grunn.

I endring

- Jeg er ikke inne i politikken, jeg er midt i mellom. Det jeg, og flesteparten av innbyggerne i Colombia, ønsker, er fred, sier han.

I følge artisten er stemninga i Colombia mer positiv nå, hele landet forandrer seg. De unge bruker sin stemme til å si ifra.

- Vi bor her, vi må leve i lag her, sier Juanes.

For andre gang

Årets Nobelkonsert er den andre for 35 år gamle Juanes. Han var også med i 2005, da det internasjonale Atomenergibyrået og dets leder, Mohamed ElBaradei, vant prisen. Nå er det klimakrisen han opptrer for.

- Det betyr mye for meg å opptre her, for når vi snakker om fred er klima og global oppvarming viktige tema, sier Juanes.

- Musikken vil ikke få mennesker til å endre oppførsel, men den vil bringe oss sammen og gi oss muligheten til å si i fra, avslutter Juanes.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober