Hopp til innhold

Stygge mobbetall på KHIO

Arbeidsmiljøundersøkelsen på Kunsthøgskolen i Oslo avdekker mye mobbing.

Kunsthøgskolen i Oslo
Foto: Dang Trinh / NRK

Hver syvende ansatt skal ha følt seg mobbet det siste året. Det er tre ganger så mye som normalt.

Mobbing er et stort problem på landets største kunstutdanning, og har delvis kommet fra toppen i høgskolesystemet, forteller tillitsvalgt Haico Nitzsche. Han er slett ikke overrasket over resultatet.

- Vi visste jo at mobbing foregår. Jeg har jo vært involvert i flere saker, av mer eller mindre alvorlig art, sier Nitzsche som også selv har følt seg mobbet.

LES: Professor fratatt all undervisning

Bekymret rektor

Kunsthøgskolen har drøyt 200 ansatte. Av disse føler 15 prosent, eller hver syvende arbeidstaker, seg mobbet.

Ifølge undersøkelsen har nesten halvparten av de ansatte også jobbrelaterte helseproblemer. 40 prosent sier de har blitt syke det siste året som følge av jobben. Videre oppgir hver femte arbeidstaker at de har søvnproblemer og hodepine - som følge av jobben.

cecilie broch knudsen

Rektor ved KHIO, Cecilie Broch Knudsen er bekymret.

Foto: Karen Riekeles Frivik

Rektor Cecilie Broch Knudsen har sittet ved roret i halvannet år. Hun er bekymret, og særlig for mobbingen.

- Mobbing skal ikke skje. Det må være nulltoleranse på dette fra ledelsen sin side, og også kollegaer i mellom, sier Broch Knudsen som sier de vil utarbeide en handlingsplan øyeblikkelig.

Tre ganger mer enn normalt

Ifølge Robert Salomon, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, er antallet ansatte som føler seg mobbet veldig høyt. Normalen ligger på rundt fem prosent.

Salomon forklarer at det med mobbing menes en gjentakende form for trakassering eller tilbørlig atferd ovenfor, i dette tilfellet, kollegaer. Hovedpoenget er at dette er noe som gjentar seg over lengre tid.

Skulle "feie i krokene"

Keramikklærer og tillitsvalgt, Haico Nitzsche, forteller at mobbetendensene har mange årsaker, og at deler av mobbingen begynte tidlig etter sammenslåingen, og ble initiert fra toppen av systemet. Den forhenværende ledelsen skal, ifølge Nitzsche, ha ønsket å flytte på eldre arbeidstakere.

- De sa at ”det skulle feies i krokene” og at man trengte nytt blod. Dermed ble det etablert en negativ tendens fra toppen.

Sammenslåing

Kunsthøgskolen har slitt med store interne problemer etter at de fem kunstutdanningene i hovedstaden delvis havnet under samme tak for seks år siden. Statens Kunstakademi, Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens balletthøgskole, teaterhøgskolen og operahøgskole ble formelt sammenslått mot slutten av 90-tallet og er under felles administrasjon, delvis også under felles tak.

I flere år har de ansatte krevd en arbeidsmiljøundersøkelse, men kravet har blitt trenert og brev ikke besvart. Først i fjor da de ansatte truet med å bruke julebordpengene sine for å betale for undersøkelsen, ble den igangsatt. Nå foreligger resultatene av undersøkelsen foretatt av selskapet Hjelp24.

LES: Ville ofre julefesten

Fusjonen har skapt problemer

Undersøkelsen viser for øvrig at de ansatte er relativt fornøyd med selve arbeidsinnholdet der de er, men at forholdet til andre avdelinger skaper frustrasjon.

Blant annet opplever man lite gjensidig respekt mellom fagmljøene. Kongstanken til Gudmund Hernes som var ideologen bak sammenslåingen var det motsatte: en positiv kunstnerisk synergieffekt.

Robert Salomon sier at fusjoner sjelden blir slik man tenker seg. Og at det alltid oppstår en rekke problemer.

- Forskning på dette feltet viser at det tar lang tid, mye lenger enn man hadde trodd, å stabilisere forholdene etter fusjoner.

Må bli mer generøse

Rektor Broch Knudsen trekker fram det konkurransepregede kunstmiljøet som er drevet av sterke individualister som en mulig forklaring.

- Men det kan også være det at det gjennom lang tid, med mye slitasje på grunn av mange endringer, er blitt mindre generøsitet i holdninger kollegaer imellom, sier Knudsen.

Ifølge Broch Knudsen skal handlingsplanen være avsluttet 15. oktober.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober