Hopp til innhold

Emils mamma er død

Den svenske skuespilleren Emy Storm er død.

Emy Storm

ALMA I LØNNEBERGET: Emy Storm spilte mammaen til Emil i Lønneberget. Hun døde mandag.

Foto: Film: Emil i Lønneberget / SF

Emy Storm døde av en hjerneblødning, ifølge hennes mann.

Hun vokste opp i en skogsarbeiderfamilie og kom til Stockholm som 15-åring. Etter studier ved Gösta Terserus teaterskole filmdebuterte hun i 1948 i Hasse Ekmans «Banketten», ifølge Wikipedia.

Hun er mest kjent som Emils mamma, den trygge Alma, som blant annet skrev ned alle rampestrekene Emil gjorde. Filmene har siden 1970-tallet vært populære gjengangere som serier på norsk og svensk barne-TV og gjort Emil kjent for flere generasjoner.

Emil i Lønneberget

MED HODET I SUPPESKÅLA: Emil vil gjerne ha siste slurk av suppa. Det resulterer i at han ikke får hodet opp av skåla. Her forsøker hans mor, Alma, å hjelpe han ut av uføre.

Foto: SF

For svenskene er Emy Storm også kjent som Hilma i tv-serien «Hedebyborna», ifølge Aftonbladet.

Mange morsroller

I Sverige er hun mest kjent for sine mange morsroller. I filmen «Kvarteret Korpen» (1963) gjorde hun en tolkning av arbeiderklassemoren. Hennes mest kjente rolle er likevel som Emils mamma i Emil i Lønneberget-filmene.

Emil i Lønneberga

RAMPUNGE: Emil med sin søster Ida i trillebåra.

Fra 1951 - 1953 studerte hun ved Dramatens elevskola. Hun arbeidet både på Riksteatern og Dramaten, men endte oppp på Malmö stadsteater hvor hun ble i 21 år fra 1962 - 1983.

Den siste filmrollen hun hadde var som Svendsens nabo i Wallander - Mörkret i 2005.

Emy Storm ble 89 år gammel.

Våren 2012 ble det vist en større utstilling om skuespillerens liv og arbeid på Teatermuseet i Malmö.

I jula viser NRK Super «Emil i Lønneberget» på TV.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.