Hopp til innhold

Emilie knakk koden

En åtte år gammel jente fra Lommedalen var den første som klarte å få en fornuftig mening ut av bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Åtte (snart ni) år gamle Emilie Rieber fra Lommedalen klarte å finne ut at den merkelige bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T egentlig er en kode for den litt mer forståelige setninga "Dette er en tekst som er litt vanskelig å knekke".

 

Fant feil

Emilie klarte til og med å finne ut at det var en liten feil i koden! For da vi la ut koden første gang, var det tolvte tegnet en A og ikke Å. Og det var som Emilie påpekte, en feil som gjorde at koden vår ble:  "Dette er en telst som er litt vanskelig å knekke" Og det går det jo ikke an å skrive...

Og når Emilie klarte å finne ut det, har hun virkelig gjort seg fortjent til Newton-sekken hun får i premie. 

 

Tastaturet er nøkkelen

Hvis du lurer på hvordan Emilie klarte å få mening av den rare bokstavrekka, er forklaringen som følger:

Du må rett og slett se på tastaturet på PCen din. Øverst til venstre ligger bokstaven q. Hvis du bytter ut den med en a og plasserer resten av alfabetet videre bortover, får du følgende kodenøkkel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

-----------------------------

QWERTYUIOPÅASDFGHJKLØÆZXCVBNM

 

Da vi la ut oppgaven , la vi også ut et lite hint.. For "e" er den mest brukte bokstaven i det norske språket. Det betyr at den bokstaven som forekommer flest ganger i koden, nemlig "t", skal byttes ut med "e". Denne måten å løse en kode på kalles frekvensanalyse. I praksis betyr det at en rett og slett prøver seg fram med å bytte bokstaver og dermed egentlig gjetter seg fram til riktig svar.

Derfor er denne måten å knekke koder på, vanskeligere enn koder med et tydelig system som for eksempel cæsarkoden.

LES: Mer om cæsarkoden

 

Newtonsekk

En slik Newton-sekk er nå på vei til Emilie

Foto: NRK

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.