Hopp til innhold

Elsket bokkarakter er blitt rasist

Tirsdag slippes boka «Go Set a Watchman», oppfølgeren til en av de viktigste bøkene i amerikansk litteratur. Tidlige anmeldelser skriver om en forandret hovedkarakter.

Harper Lee

Tirsdag slipper 89 år gamle Harper Lee boka «Go Set a Watchman», oppfølgeren til «To Kill a Mockingbird» som kom ut i 1960.

Foto: Penny Weaver / Ap

BOOK-HARPERLEE/ Undated handout image of the jacket for the new Harper Lee novel titled Go Set a Watchman

Tirsdag slippes den etterlengtede boka «Go Set a Watchman» av den amerikanske forfatteren Harper Lee.

Foto: HANDOUT / Reuters

I 1960 slapp den amerikanske forfatteren Harper Lee boken «To Kill a Mockingbird» («Drep ikke en sangfugl» på norsk) og ble raskt en av de mest kjente forfatterne i verden.

Tirsdag publiseres oppfølgeren hennes «Go Set a Watchman», 55 år etter hennes gjennombrudd og til nå eneste litterære verk.

Grunnen til at «Drep ikke en sangfugl» ble såpass populær og diskutert som den ble var på grunn av den sentrale karakteren Atticus Finch. En mann som ble stående igjen som et litterært ikon for menneskerettigheter og anti-rasisme.

I 89-åringens nye bok fremstilles han nå som en fanatiker og rasist. Det melder Reuters.

– En test for leserne

«Ønsker du negre på parkeringsplassene til våre skoler, kirker og teatre? Ønsker du dem i vår verden?», spør blant annet Finch sin datter Scout i boka ifølge anmeldere.

Tidlige anmeldelser av «Go Set a Watchman», hvor handlingen er satt til 20 år etter hendelsene i «Drep ikke en sangfugl», avslører også at Finch deltar på Ku Klux Klan-møter.

New York Times, Los Angeles Times og Wall Street Journal er noen av mediene som har fått forhåndskopier av boken.

Sam Sacks i Wall Street Journal skriver at Lees nye bok vil være en test av toleranse og tilgivelse for de millionene av lesere som beundrer Atticus Finch.

Bestselger i månedsvis

«Go Set a Watchman» har i månedsvis ligget på topp av bestselgerlistene og var allerede i mai på toppen av Amazons liste.

Ifølge forlaget HarperCollins ble manuset skrevet på midten av 1950-tallet, men det var ikke før i år at det ble gjenoppdaget.

Den 304 sider lange romanen handler om at Scout, som nå er i tjueårene og kjent som Jean Louise, reiser hjem fra New York for å besøke 72 år gamle Atticus.

Århundrets mest solgte

Books Harper Lee

«Drep ikke en sangfugl» fra 1960 står igjen som et av de viktigste litterære verkene fra det 20. århundre. Tirsdag, 55 år senere, slippes oppfølgeren.

Foto: Ap

«Drep ikke en sangfugl» solgte over 30 millioner eksemplarer og ble en av det 20. århundrets mestselgende og mest diskuterte romaner. Kritikere roste boka opp i skyene, og i 1961 vant boka den høythengende Pulitzer-prisen for fiksjon.

Sam Sacks skriver blant annet at boka i flere undersøkelser er mer populær blant det amerikanske publikummet enn Bibelen.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3