Georg Fredrik Rieber Mohn og Else Michelet - Foto: Hege Fagerheim / NRK
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Else Michelet hedret av Fritt Ord

Else Michelet ble hedret av Fritt Ord torsdag. - Veldig ærerikt, sa en glad Michelet.

Etter 19 år som produsent for Hallo i uken takket nylig Else Michelet for seg og overlot kulturkanalen P2s nest morsomste program til nye krefter.

- Dermed ble det naturlig å hedre deg, og sende vår dypeste medfølelse til etterfølgerne, sa nestleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i Fritt Ord da Michelet ble tildelt insitusjonens høyhengende Honnør-pris torsdag. Prisen er på 50 000 kroner.

SE I NETT-TV: Fritt Ords Honnør til Michelet

- Dette er veldig ærerikt. Og begrunnelsen er ikke flytende, men gjennomtenkt og varm, og det gleder mitt hjerte, sier Michelet selv, som var flankert av både familie, venner og kolleger under prisutdelingen.

Fri og uredd

- Fritt Ords Honnør deles ut til personer som har stått for frie, uredde ytringer og beriket kulturlivet. Og det er mange sider ved Michelets virke man kan trekke fram i denne sammenhengen, sa Georg Fredrik Rieber-Mohn.

- Ikke minst da hun på 70-tallet ga fra seg verbale spark og fikk mye tilbake, ikke minst fra konservative, middelaldrende menn. Men det er først og fremst som satiriker og humorist, kabaretartist og radiojournalist vi har lært å sette pris på deg, sa Rieber-Mohn, som selv har opplevd å bli besunget med en kritisk nidvise i et Hallo i uken-program noen år tilbake.

SE I NETT-TV: Siste sending for Michelet, Kalvø og Beranek Holm i Lørdagsrevyen

Selv satte Michelet stor pris på prisen. Og benyttet sin takketale til å takke de mange hun har jobbet med.

Else Michelet får Fritt Ords honnør - Else Michelet takket både forfattere og skuespillere, og ikke minst lydfolkene i Radioteateret, for samarbeidet om Hallo i uken. - Foto: Hege Fagerheim / NRK

Else Michelet takket både forfattere og skuespillere, og ikke minst lydfolkene i Radioteateret, for samarbeidet om Hallo i uken.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

- Jeg vil takke NRK, forfatterne og skuespillerne. Men spesielt vil jeg takke vennene i lyden. Vi kan kjøpe alt vi trenger utenfor NRK, men ikke radioteater, sa en rørt Michelet, og ga likegodt en raus blomsterbukett til lyddesigner Sture Bakke, som har vært med og satt sitt karakteristiske preg på Hallo i uken helt siden starten.

Flere talere trakk fram at Michelets skarpe satire alltid rammer makten og maktmenneskene, ikke de små og forsvarsløse. Og nettopp det poenget ble også Michelets siste for dagen:

- Vi er mange som har noe på hjertet. Men det betyr at vi også må ha et hjerte å henge det på.

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.