Hopp til innhold

Regissørlegende gråt over konas kunst

Da Eleanor Coppola viste sin ektemann Francis Ford Coppola kunstinstallasjonen «Circle of Memory» for første gang, rant tårene hos regissørlegenden. Nå håper hun den kan hjelpe nordmenn etter 22. juli.

Video Eleanor Coppola

Regissørlegenden gråt over konas kunst

– Det funker, var regissørlegendens gråtkvalte reaksjon da han gikk inn i konas installasjon.

«Circle of Memory», en installasjon lagd av høy, er bygd for å kunne reflektere over sorg og tap over de man har mistet.

Arbeidet med installasjonen er basert på Coppola-parets eget tap av deres eldste sønn, som døde i en båtulykke i 1986.

MOROCCO-CINEMA-FILM-FESTIVAL -

Eleanor har vært gift med sin Francis i snart femti år.

Foto: ABDELHAK SENNA / Afp

Mange år etter dødsfallet besøkte hun et irsk gravkammer sammen med en venninne, og de to bestemte seg for å hedre de døde der.

– Vi begynte med å snakke om besteforeldrene våre, og så ble det mer og mer personlig. Til slutt sa jeg navnet til sønnen min, Gian-Carlo. Det ga meg en veldig sterk reaksjon, som overrasket meg veldig, sier 74-åringen.

– Plutselig følte jeg meg knyttet til alle andre mødre og foreldre som har mistet et barn. Før dette øyeblikket var jeg veldig opptatt av hvorfor dette rammet meg, at dette var min personlige tragedie.

Ber folk legge igjen lapper

Installasjonen sto i Stockholm da Norge ble rammet av den største krisen siden krigen.

Eleanor Coppola tenkte med én gang på muligheten for å flytte installasjonen til Oslo, siden hun var i nærheten. Nå står den på Akershus festning, og her blir den stående til i desember.

Coppola håper kunsten hennes kan hjelpe den norske befolkningen med sorgbearbeidelsen etter 22.juli.

Hun oppfordrer folk til å skrive små lapper og stikke de inn i høyet. Fra taket drypper det små flak med salt, som skal symbolisere tårer.

– Intensjonen er at folk skal kunne sette seg ned her og finne roen, forteller Coppola til NRK.

Karrieren måtte vike

Coppola-klanen er det nærmeste du kommer en kongefamilie i Hollywood, med far Francis Ford Coppola, datter Sofia Coppola og nevø Nicolas Cage, for å nevne noen.

74 år gamle Eleanor var nyetablert kunstner og scenograf da hun giftet seg med regissøren Francis Ford Coppola for 48 år siden.

Deretter ble hun heltidsmamma og leder for den omreisende klanen, som fulgte ektemannen på filminnspillinger rundt om i verden. Hennes egen karriere måtte vike.

– Jeg ser på oss som et slags omreisende sirkus. Mannen min og jeg hadde en avtale om at dersom han ble borte i mer enn to uker, skulle jeg ta med ungene og reise etter. Det førte til at vi bodde på mange forskjellige filmsett, og ungene vokste opp med den verdenen. Datteren min, Sofia, var i kostymeavdelingen og fikk sydd drakter til dukkene sine, forteller Coppola.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEISURE OSCARS

Eleanor og Francis Ford Coppola var til stede da datteren Sofia vant Oscar i 2003.

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Sjalu på sin egen datter

Kunstneren innrømmer at hun har vært «lykkelig sjalu» på datteren Sofia og hennes suksess.

– Jeg er bare ærlig. Hun lever i en tid hvor det er passende å ha en slik karriere samtidig som hun får barn, og hun og ektemannen hennes jobber for å finne en balanse.

– Tror du ektemannen din ville hatt muligheten til å lage klassikere som «Gudfaren» og «Apokolypse nå!» hvis du ikke hadde ofret din egen karriere?

– Jeg kan ikke spekulere i det. Men Francis får veldig mye igjen for å være sammen med familien sin. Han er av typen som elsker søndagsmiddager, og å være sammen med ungene sine. Da jeg innså hvor mye han satte pris på det og nøt det, var det veldig vanskelig for meg å gå ut av rollen min for å gjennomføre andre ting.

Hele intervjuet med Eleanor Coppola kan du se på «Nasjonalgalleriet» på NRK2 mandag klokken 21:30.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober