Donald Duck - En Andeby-innbygger bruker ordet holocaust, og utgiverne har rettet hvert eksemplar med feilen for hånd. Walt Disney Corp./ Ehapa

En Andeby-innbygger bruker ordet holocaust, og utgiverne har rettet hvert eksemplar med feilen for hånd.

Foto: Walt Disney Corp./ Ehapa

Tyske Donald Duck med Holocaust-blemme

En trykkfeil gjorde at en av utgavene av tyske Donald Duck feilaktig brukte ordet «holocaust», og utgiverne måtte rette hvert eksemplar for hånd.

I en av stripene i den tyske utgaven av Donald Duck & co., er det en av de fjærkledde innbyggerne som bruker et ord han ikke skal. Istedenfor å si «gratulerer», bruker han ordet «holocaust».

Årsaken til glippen er at serien som er trykket opprinnelig er fra 1972. Den kjente Disney-tegneren Carl Barks skrev ordet «holocaust», som den gang hadde en annen betydning enn vi kjenner i dag. «Holocaust» ble ofte brukt som beskrivelse på «inferno» eller «flammer».

– Feilen skjedde da ordet ikke ble fjernet fra snakkeboblen til Andeby-karakteren fra den engelske oversettelsen, sier Elke Schickedanz, talskvinne for utgiverne Egmont Ehapa til det tyske magasinet Der Spiegel.

Rettet feilen for hånd

Da Egmont Ehapa oppdaget feilen, tilbakekalte de hele det første opplaget som hadde blitt sendt ut. De rettet så alle bladene for hånd ved å stryke over ordet med sort tusj.

Det har nå blitt laget et nytt og korrekt opplag, som kommer ut i løpet av uka.

Setningen som opprinnelig stod trykket i snakkeboblen var «Awards to our brave and always alert fire lookouts! Holocaust», som kan oversettes med «Priser til våre modige og alltid beredte brannmenn! Gratulerer!»

– Det var ikke oversettelsen av teksten som var problemet, for ordet stod ikke i manuskriptet. Det var arbeidet med å fjerne den eksisterende engelske teksten som skapte trøbbel, sier Schickedanz.

Unngår naziterminologi

Schickedanz forteller at utgiverne av det berømte tegneseriebladet er svært nøye på å unngå ord og uttrykk som kan forbindes med nazitiden.

Fra Carl Barks´ serie «aprilsnarr», dukker det til stadighet opp et eksemplar av Hitlers «Mein Kampf» i en søppeldunk i Andeby, og i den tyske utgaven ble antallet ganger boken kan sees redusert kraftig.

Likevel har Egmont Ehapa blitt satt i søkelyset tidligere, da de for noen år siden valgte å oversette tegneserier som skulle gjøre Holocaust-fortellingene mer tilgjengelige for unge lesere.

Verdens mest berømte and har blitt koblet til 2. verdenskrig tidligere, og under krigen ble Donald og hans venner Mikke Mus og Bambi brukt for å spre antinazistisk propaganda via sin skaper Walt Disney.

For denne «innsatsen» ble Donald Duck ranket som sersjant av det amerikanske militæret på sin 50-årsdag i 1984.

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.