Hopp til innhold

DN-journalist uaktuell for Tinius-stiftelsen

DN-journalist Daniel Butenschøn er nå uaktuell for Tinius-stiftelsen. Han trekker seg også fra vervet som nestleder i SKUP.

Dagens Næringsliv Klagemuren

SITATFUSK: Reportasjen «Klagemuren» i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv hadde flere sitater og passasjer som var hentet fra en fem år gammel reportasje i The New Yorker.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

DN-journalisten som innrømmet sitatfusk trekker seg nå også fra jobben som redaktør i Tinius Trust, skriver Journalisten.

– I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sier administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Journalisten om tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn.

I helgen ble det avslørt at hovedsaken i DN Magasinet på lørdag, som handlet om servicearbeidernes møter med kunder, var plagiat.

Uforenlig

I artikkelen framkom det en rekke sitater fra personer som slett ikke ble intervjuet av DN, men som var ordrett oversatt uten noen form for henvisning fra en fem år gammel artikkel i The New Yorker.

– Prinsipielt er plagiering og fabrikkering av journalistikk uforenlig med stiftelsens verdier, sier Østgård på spørsmål om plagiatavsløringen har hatt betydnig for stillingen.

Les også: Å låne fjær av The New Yorker

Journalist Daniel G. Butenschøn, som også er nestleder i styret til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (Skup), innrømmet forholdet, og beklaget på det sterkeste.

Mandag kveld ble det kjent at Butenschøn har fusket i flere artikler.

Nå trekker han seg fra vervet som nestleder i Skup med øyeblikkelig virkning.

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i Skup, sier Butenschøn i en pressemelding.

Butenschøn har vært styremedlem i Skup siden 2013 og nestleder siden 2014.

Overraskende og skuffende

Styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup sa til NRK tidligere tirsdag at de siste avsløringene gjør denne saken enda verre, og at saken er en belastning for Skup. Han har denne kommentaren etter at Butenschøn nå trekker seg:

– Daniel har gjort en veldig god innsats i Skup-styret. Han har bidratt sterkt til den høye kvaliteten på de tre siste Skup-konferansene. Engasjementet for Skup er basert på tillit og det som er avdekket de siste dagene er både overraskende og skuffende. Dette har vært en belastning for Skups renommé. Det står respekt av at Daniel velger å trekke seg, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Journalisten sa tidligere i sommer opp sin jobb i Dagens Næringsliv, og var altså på vei over i jobb i Tinius-stiftelsen, som er største aksjonær i Schibsted.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.