Hopp til innhold

Disse journalistene har også jukset

I helgen ble det klart at hovedsaken i DN Magasinet på lørdag var plagiert av journalisten Daniel G. Butenschøn. Her er noen flere journalister som også har jukset.

Bjørn Benkow

TILSTOD: Den norske journalisten Bjørn Benkow skrev en rekke falske intervjuer med store kjendisprofiler, blant annet Oprah Winfrey, Tom Cruise og Bill Gates. Under Nordiske Mediedager i 2007 snakket han om de fiktive portrettintervjuene.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Hovedsaken i DN Magasinet på lørdag med tittelen «Klagemuren», handlet om servicearbeidernes møter med kunder, og viste seg å være plagiat.

Journalist Daniel G. Butenschøn, som tirsdag trakk seg fra stillingen som nestleder i styret til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (Skup), innrømmet forholdet, og beklaget på det sterkeste.

Mandag kveld ble det kjent at Butenschøn hadde fusket i flere artikler.

Han er langt fra den eneste journalisten som har jukset ved å stjele eller finne opp stoff til artiklene sine. Her er noen andre journalister som også ble tatt for juks.

  • Bjørn Benkow

I 2006 ble den norske journalisten Bjørn Benkow avslørt for å ha fabrikkert flere intervjuer. Han fikk blant annet et «eksklusivt intervju» med Microsoft-topp Bill Gates på trykk i det norske magasinet Mann og svenske Aftonbladet – et intervju som ved en tilfeldighet skulle ha blitt utført med Gates på et vanlig rutefly fra London til München.

Problemet var bare at Gates’ personlige assistent avviste at intervjuet hadde funnet sted, og at Microsoft-toppen ikke hadde flydd rutefly i den aktuelle perioden.

Også Dagbladet lot seg lure til å trykke et fiktiv intervju som Benkow hevdet å ha utført med formel 1-stjernen Michael Schumacher. Journalisten hevdet å ha møtt Schumacher til samtaler ved hans hus i Sveits, men apparatet rundt Schumacher avviste besøket på det sterkeste.

Benkow innrømmet til slutt å ha fusket i «intervjuer» med Oprah Winfrey, Julia Roberts, Tom Cruise og Michael Douglas.

I et intervju med Dagbladet i 2007 utdypet Benkow hvorfor han hadde jukset.

– Jeg er blitt gammel og kynisk. Og jeg var desperat. Jeg måtte tjene penger. Det er mitt eneste forsvar, sa Benkow, som døde i 2010.

  • Stephen Glass
Hayden Christensen

FILMATISERT: Skuespiller Hayden Christensen portretterer Stephen Glass i filmen «Shattered Glass» fra 2003.

Foto: JIM RUYMEN / REUTERS

I 1998 ble det klart at halvparten av artiklene til den tidligere journalisten Stephen Randall Glass var falske.

Over en periode på tre år i avisen The New Republic hadde Glass funnet på sitater, kilder og hendelser.

Den treårige karrieren hans i avisen ble i 2003 også filmatisert i «Shattered Glass».

NRK Nett-TV: Shattered Glass

  • Janet Cooke

Amerikanske Janet Leslie Cooke var 27 år gammel da hun i 1981 vant den prestisjetunge Pulitzerprisen for sin reportasje «Jimmy's World» som stod på trykk i The Washington Post året før.

Reportasjen handlet om en heroinavhengig gutt på åtte år ved navn Jimmy. Fortellingen fengslet veldig mange lesere, blant annet borgermesteren i Washington, Marion Barry, som organiserte en massiv leteaksjon etter gutten.

Den mislykkede leteaksjonen førte til spekulasjoner om at Cookes historie var falsk, og hun stod til slutt frem og fortalte at historien var oppfunnet.

Hun sa opp jobben i avisen og ga tilbake Pulitzerprisen.

  • Jayson Blair

I 2003 mistet den 27 år gamle journalisten Jayson Blair jobben i The New York Times etter at det ble klart at hadde funnet opp sitater og brukt stoff fra andre aviser og nyhetsbyråer.

I perioden fra oktober 2002 til han fikk sparken 11. mai 2003 fant avisen plagiat eller juks i 36 av hans 73 publiserte artikler.

Blair var journalist i New York Times i nesten fire år og hadde skrevet over 600 artikler.

  • Benny Johnson

I fjor sommer fikk den da 27 år gamle politiske redaktøren i nettstedet Buzzfeed, Benny Johnson, sparken etter at bedriften fant 41 tilfeller der Johnson hadde stjålet setninger og formuleringer fra andre nettsteder.

Oppsigelsen fant sted kun dager etter at Johnson selv hadde anklaget Independent Journal Review for å ha stjålet en av hans artikler.

Laster Twitter-innhold

Etter beskyldningen, svarte flere Twitter-brukere ved å finne eksempler på artikler hvor Johnson selv hadde stjålet fra andre medier, noe som gjorde at Buzzfeeds ledelse satte i gang en undersøkelse.

  • Jonas Lehrer

For tre år siden sa den da 31 år gamle forfatteren og journalisten opp jobben sin i The New Yorker etter at ble klart at han hadde funnet opp sitater fra Bob Dylan i sin bestselgende bok «Imagine: How Creativity Works».

Han unnskyldte også for å ha gjenbrukt stoff fra sine tidligere artikler i The Wall Street Journal og Wired, i blogginnleggene for The New Yorker.

– Det er slutt på løgnene. Jeg vil be om unnskyldning til alle jeg har skuffet, spesielt redaktørene og leserne mine, sa han i en pressemelding.

  • Maureen Dowd
MAUREEN DOWD

PRISVINNER: Maureen Dowd vant Pulitzerprisen i 1999 for kommenteringen sin i The New York Times.

Foto: RICHARD DREW / Ap

I 1987 avslørte Maureen Dowd at presidentkandidat Joe Biden, nå visepresident i USA, hadde stjålet sitater og formuleringer fra talen til den britiske politikeren Neil Kinnock. En avsløring som førte til at Biden til slutt trakk sitt kandidatur.

I 2009 derimot ble Dowd selv anklaget for plagiat, da en av artiklene hennes i The New York Times hadde stjålet et avsnitt fra en uavhengig blogg.

Den amerikanske avisen valgte å støtte Dowd, som hevdet feilen hadde skjedd på grunn av en misforståelse gjort av en venn som hjalp til med artikkelen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober