Hopp til innhold

Kong Harald i årets nyttårstale: Bli den du ble født til å være

Kongen hentet inspirasjon fra Tolkiens Ringenes Herre-trilogi til årets nyttårstale. Kong Harald oppfordret nasjonen til å bli det beste av oss selv.

Se hele Kongens nyttårstale 2012.

Se hele Kongens nyttårstale fra Slottet.

I 2012 har både Dronningen og jeg fylt 75 år, min søster prinsesse Ragnhild har gått bort, jeg vil takke for alle gode hilsener vi har mottatt og for all den varmen vi har følt fra folket gjennom både glede og sorg gjennom året som er gått.

Det å passere en milepæl gir anledning til å stoppe litt opp. I takknemlighet ønsker jeg denne nyttårsaften å dele noen refleksjoner jeg har gjort meg så langt i livet.

Avslørt i går

Slik åpnet Kongen sin nyttårstale. Den første delen av talen var allerede kjent, ettersom den ved en feil avslørt én dag for tidlig, som underteksten på NRKs nyhetskavalkade.

I kveld ble talen presentert som den skulle: Av en høytidelig og smokingkledd kong Harald.

Som mange fikk med seg i går, benyttet Kongen bok- og filmtrilogien som en referanse i talen sin:

Når krigeren Aragorn i Ringenes Herre skal reise ut for å kjempe det godes kamp mot det onde, får han denne oppfordringen: «Bli den du ble født til å være.»

Gjelder oss alle

I Ringenes Herre-filmene blir Aragorn spilt av danske Viggo Mortensen. Aragorn er en av de store heltene i fortellingen, han viser mot og lederskap og blir til slutt kronet til konge av Gondor.

Kong Harald mener oppfordringen til Aragorn bærer et viktig budskap.

Kanskje er det rart at nettopp jeg som ble født til å fylle en bestemt rolle, trekker frem denne fortellingen, men jeg gjør det fordi det ligger et budskap i den som gjelder oss alle. Jeg tror den viktigste livsoppgaven vi alle har fått, er å bli det beste av oss selv. Uansett hvor vanskelig livet kan være. Alt annet, vårt forhold til andre mennesker og samfunnet rundt oss springer ut fra denne kjernen.

Vet mye om å møte forventninger

I fjor handlet Kongens nyttårstale i stor grad om 22. juli og hvordan nasjonen var berørt av katastrofen. I år var det enkeltmenneskets ansvar til «å bli seg selv» som var den røde tråden i talen.

Det å bli seg selv, handler også om å utfordre de idealer og krav som stilles til oss. Og spørre, er dette riktig for meg? Det kan være hardt å møte ytre forventninger, det vet jeg mye om fra mitt eget liv. For å være tro mot oss selv, må vi prøve å stå fast på det vi kjenner er rett. Det lønner seg nesten alltid i det lange løp. På veien opplever de fleste av oss motstand. Vi pådrar oss sår og savn, men det er nettopp det som gjør oss til hele mennesker. Alle har sine helt spesielle evner, kvaliteter og egenart.

Se nytt på integrering

Kongen talte også om hvordan mennesker best kan løse utfordringene som preger dagens samfunn, blant annet miljøproblemer og finanskriser. I nyttårstalen pekte Kong Harald på viktigheten av å samarbeide på tvers kulturer.

Kongen mener også at vi se med nye øyne på ordet «integrering».

Jeg tror vi i Norge stadig må se med nye øyne på hva vi legger i ordet integrering. Mennesker skal være forskjellige.

Enkeltmennesker skal ikke ødelegge

Det som på overflaten kan se ut som religionskonflikt, tror jeg ofte dypest sett handler om hvilken evne man har til å tolerere forskjeller.

Kong Harald

Kongen holder også fram at enkeltmennesket aldri skal få ødelegge for det store flertallet.

Enkeltmennesker skal ikke få ødelegge for det store flertall som ønsker fellesskap. Enkeltmennesker skal ikke få begrense andres livsutfoldelse. Enkeltmennesker skal ikke få rive ned det pionerer med stort mot har kjempet frem. Dette står vi fast ved. Men klarer vi å leve med menneskerettighetene som rettesnor, bør ulike kulturer kunne leve side om side og berike hverandre. Også i det norske samfunnet. Jeg håper, at vi i større grad kan søke det som forener oss som mennesker, sier Kongen i nyttårstalen.

Han referer også til skuespiller og regissør Svein Tindbergs teaterstykke «Abrahams barn». Det prisbelønte og kritikerroste monologen handler om at kristendommen, islam og jødedommen har Abraham som stamfar.

Nelson Mandela

- Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom, sier kong Harald om det tidligere sørafrikanske statslederen Nelson Mandela.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS

Stykket minner oss på at de tre religionene har samme opphav, og bruker mange av de samme fortellingene om det å være mennesker, sier Kongen, og fortsetter:

Det som på overflaten kan se ut som religionskonflikt, tror jeg ofte dypest sett handler om hvilken evne man har til å tolerere forskjeller.
Nelson Mandela

Kongen forteller også om sitt store forbilde, Nelson Mandela, som viste verden at det var mulig å velge forsoning fremfor hevn.

Det er opp til oss å velge hvilken kraft som skal få styre våre handlinger. Det er opp til hver enkelt å finne sin livsoppgave. Det er opp til hver enkelt av oss å bli den vi ble født til å være. Jeg ønsker hver og en av dere et godt nytt år, avsluttet Kongen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)