Hopp til innhold

Dette bildet koster 506 millioner

Mark Rothkos maleri «Orange, red, yellow» ble denne uken solgt for 506 millioner kroner. Det er dermed det dyreste, moderne kunstverket solgt på auksjon noen gang.

Orange Red Yellow, Rothko

Maleriet «Oransje, rød, gul» ble solgt for 86,9 millioner dollar på en kunstauksjon i New York denne uken.

Foto: Ap

Mark Rothkos "Orange, red, yellow"

Mark Rothkos bilde er det dyreste, moderne kunstverket som er solgt noen gang.

Foto: STAN HONDA / Afp

Maleriet fra 1961 hadde en anslått verdi på mellom 35-45 millioner dollar før det gikk under hammeren hos Christie's i New York natt til onsdag, melder BBC.

Interessen for kunstverket var imidlertid større enn forventet, og vinnende bud lød på 77,5 millioner dollar etter en syv minutter lang budrunde. I tillegg kommer auksjonshusets provisjon på 9,4 millioner dollar.

Les også: Hadde ukjent millionskatt hengende på veggen

Langt unna «Skrik»

Med en totalpris på litt over 506 millioner kroner er dermed «Oransje, rød, gul» det dyreste verket som noen gang er solgt på en auksjon for moderne kunst. Det er likevel langt unna verdensrekorden for kunstverk generelt, som ble satt i forrige uke da Edvard Munchs «Skrik» gikk under hammeren for nesten 700 millioner kroner (119,9 millioner dollar, journ. anm.)

– Vi er kjempefornøyde med salgene. De mest profilerte mesterverkene gjorde rent bort, takket være en global etterspørsel som er helt uten sidestykke, uttaler auksjonarius Tobias Meyer ved Sotheby’s til Reuters.

Les også: Se rekordene fra auksjonsåret 2011

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ror Lichtensteins sleeping girl

Roy Lichtensteins ikoniske bilde «Sleeping Girl» gikk for 45 millioner dollar.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Rekordsalg for auksjonshusene

Det er ingen tvil om at det er et godt år for kunstsamlere, og da kanskje spesielt kunstselgere, denne våren. Bare på auksjonshuset Sotheby’s byttet 267 millioner dollar (over 1,5 milliarder kroner, journ.anm.) hender i løpet av de to ukene salget har vart.

Les også: Beatles-bilder solgt for millioner

Andy Warhols double elvis

Andy Warhols Elvis-bilde hadde en forventet salgsverdi på 50 millioner, men budene stoppet på 37 millioner dollar.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Blant andre profilerte kunstverk som byttet eiere denne uken, finner vi blant annet popkunstneren Roy Lichtensteins tegneserieinspirerte verk «Sleeping Girl». Det ikoniske bildet ble solgt for 45 millioner dollar, fem millioner dollar mer enn forventet.

Andy Warhols «Double Elvis» gjorde det ikke like bra som forventet, men gikk under hammeren for 37 millioner dollar (215 millioner kroner, journ. anm.). Selgeren burde derfor likevel ha nok til salt til maten.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)