Orange Red Yellow, Rothko - Maleriet «Oransje, rød, gul» ble solgt for 86,9 millioner dollar på en kunstauksjon i New York denne uken.Ap

Maleriet «Oransje, rød, gul» ble solgt for 86,9 millioner dollar på en kunstauksjon i New York denne uken.

Foto: Ap

Dette bildet koster 506 millioner

Mark Rothkos maleri «Orange, red, yellow» ble denne uken solgt for 506 millioner kroner. Det er dermed det dyreste, moderne kunstverket solgt på auksjon noen gang.

Mark Rothkos "Orange, red, yellow" - Mark Rothkos bilde er det dyreste, moderne kunstverket som er solgt noen gang. - Foto: STAN HONDA / Afp

Mark Rothkos bilde er det dyreste, moderne kunstverket som er solgt noen gang.

Foto: STAN HONDA / Afp

Maleriet fra 1961 hadde en anslått verdi på mellom 35-45 millioner dollar før det gikk under hammeren hos Christie's i New York natt til onsdag, melder BBC.

Interessen for kunstverket var imidlertid større enn forventet, og vinnende bud lød på 77,5 millioner dollar etter en syv minutter lang budrunde. I tillegg kommer auksjonshusets provisjon på 9,4 millioner dollar.

Les også: Hadde ukjent millionskatt hengende på veggen

Langt unna «Skrik»

Med en totalpris på litt over 506 millioner kroner er dermed «Oransje, rød, gul» det dyreste verket som noen gang er solgt på en auksjon for moderne kunst. Det er likevel langt unna verdensrekorden for kunstverk generelt, som ble satt i forrige uke da Edvard Munchs «Skrik» gikk under hammeren for nesten 700 millioner kroner (119,9 millioner dollar, journ. anm.)

– Vi er kjempefornøyde med salgene. De mest profilerte mesterverkene gjorde rent bort, takket være en global etterspørsel som er helt uten sidestykke, uttaler auksjonarius Tobias Meyer ved Sotheby’s til Reuters.

Les også: Se rekordene fra auksjonsåret 2011

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ror Lichtensteins sleeping girl - Roy Lichtensteins ikoniske bilde «Sleeping Girl» gikk for 45 millioner dollar. - Foto: MARIO TAMA / Afp

Roy Lichtensteins ikoniske bilde «Sleeping Girl» gikk for 45 millioner dollar.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Rekordsalg for auksjonshusene

Det er ingen tvil om at det er et godt år for kunstsamlere, og da kanskje spesielt kunstselgere, denne våren. Bare på auksjonshuset Sotheby’s byttet 267 millioner dollar (over 1,5 milliarder kroner, journ.anm.) hender i løpet av de to ukene salget har vart.

Les også: Beatles-bilder solgt for millioner

Andy Warhols double elvis - Andy Warhols Elvis-bilde hadde en forventet salgsverdi på 50 millioner, men budene stoppet på 37 millioner dollar. - Foto: MARIO TAMA / Afp

Andy Warhols Elvis-bilde hadde en forventet salgsverdi på 50 millioner, men budene stoppet på 37 millioner dollar.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Blant andre profilerte kunstverk som byttet eiere denne uken, finner vi blant annet popkunstneren Roy Lichtensteins tegneserieinspirerte verk «Sleeping Girl». Det ikoniske bildet ble solgt for 45 millioner dollar, fem millioner dollar mer enn forventet.

Andy Warhols «Double Elvis» gjorde det ikke like bra som forventet, men gikk under hammeren for 37 millioner dollar (215 millioner kroner, journ. anm.). Selgeren burde derfor likevel ha nok til salt til maten.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.