Kalle Kataila - Sacrifice, Kim Simonson - Foto: Kalle Kataila /

Sacrifice, Kim Simonson

Foto: Kalle Kataila

Det vanskelige kunsthåndverket

Det er grenser for hvor mange ganger det spennende å påpeke de endringene kunsthåndverket har gjennomgått.

Utstillingen Tendenser på Galleri F15 på Jeløya er virkelig blitt noe av en institusjon i norsk kunstliv.

Mona Pahle Bjerke

Bare Nordnorsken og Høstutstillingen har en lengere fartstid, og i helgen åpnet altså Tendenser nummer 39, med tittelen Time Out. Tendenser er en utstilling som fokuserer på kunsthåndverk.

Det er ikke lenger noen overraskelse at en kunsthåndverksmønstring er fri for kopper og smykker. Kunsthåndverket har gjennomgått enorme endringene de siste femten årene, fra å være en rent håndverksbasert praksisform til å bli noe mer idébasert eller konseptuelt.

Fra å være et noe uklart fenomen i grenseland mellom kunst og design, ligger i dag kunsthåndverket meget tett opp til billedkunsten. De fleste kunstnere utdannet på det såkalte kunstfag på Kunsthøgskolen jobber med idébaserte uttrykk, men med en materialbegeistring og en tilknytning til håndverket I bunnen.

Utenomjordiske skikkelser

Utstillingen byr på mange flotte arbeider. I en installasjon av den finske kunstneren Kim Simonson ser vi et lite menneskeliknende vesen i skinnende hvit keramikk, en ung barmfager kvinne som likner på en kombinasjon av et romvesen, en robot og en japansk tegneseriefigur.

Hun har spinkel kropp, stort hode, med enorme mandelformede øyne, og store føtter. I hennes fremstrakte hender ligger et stort dødt dyr, kanskje en hund. Dette dyret er laget av svart silikon.

I utstillingen finner vi samme type figur, bare denne gangen et barn. I hånden holder hun et slangehode med gapende kjever. Bak barnet ligger det halshuggede dyret, men det er ikke en vanlig slange, det er en svane med med slangehals.

Mytisk og teatralsk

Arbeidene har noe mytisk og teatralsk, og uhyggesvangert. I flere av hans arbeider opplever jeg at han henter inn dyret som et bilde på den dype angsten i mennesket.

Dyret er det primitive som bryter gjennom overflaten, gjennom kulturens konvensjoner; slangen som løfter hodet til hugg. Mange betraktere vil nok også tenke på Freuds dristige tanke om kastraksjonsangsten i møte med det lille barnet og den halshuggede slangen.

Greske, minimalistiske vaser

Vase - Svein Narum, vase

Svein Narum, vase

Vi finner også norske Svein Narums blygrå vaser som stringent er stilt på rekke på en hvit hylle. Vasene låner sin form fra den greske antikkens amforaer, som er kjent for sin rike dekor, de greske vasemaleriene.

Disse er helt ensfargede og serielt stilt opp slik sett med referanse både til popkunsten og minimalismens strategier. Verket referer dels akivt til ulike episoder i kunsthistorien, men forholder seg jo også pottemakertradisjonen, og slik sett kunsthåndverkets historie.

En bra utstilling med en begrensende ramme

Tendenser 2012 er blitt en bra utstilling i den forstand at den består av mange spennende enkeltarbeider. Arbeidene viser imidlertid noe som langt fra å være noen flunkende ny innsikt, nemlig at kunsthåndverk egentlig ikke lenger er noe klart utskillbart fenomen og heller ikke en spesielt relevant kategori i samtidskunsten.

Noen kunstnere jobber material – og håndverksbasert noen ganger, og andre ganger kanskje ikke, og har ikke behov for å definere seg som det ene eller det andre.

Det er selvfølgelig interessant å se nettopp på denne historiske endringen kunsthåndverket har gjennomgått, men det er grenser for hvor mange ganger det er spennende å ta akkurat dette innover seg.

Så her har man en utfordring i årene som kommer hvis dette er en utstillingsrekke man vil videreføre. Jeg er spent på å se hvordan de i fremtiden vil løse denne krevende oppgaven.

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.