Ole Asbjørn Ness - Forfatter Ole Asbjørn Ness har skrevet historien om Eirik, rapperen fra Furuset som tar et nådeløst oppgjør med et samfunn han ikke greier å forholde seg til. - Foto: Ane Tosterud Holte / NRK

Forfatter Ole Asbjørn Ness har skrevet historien om Eirik, rapperen fra Furuset som tar et nådeløst oppgjør med et samfunn han ikke greier å forholde seg til.

Foto: Ane Tosterud Holte / NRK

Det unge raseriet

Mange i 68-generasjonen gikk til yttergrensen. Støttet totalitære regimer og trodde på vold som løsning. Er det kommet en ny generasjon som nå lokkes av det sterke og rene?

Dramatikeren Ole Asbjørn Ness svarer ja. Han har skrevet hørespillet FlavaLaden, som har premiere på P2 5. september.

Brennende konflikter

Rapperen Eirik vokser opp på Furuset på Oslo i et internasjonalt miljø, der han har verdens brennende konflikter tett inn på livet. Han soner for et uaktsomt drap og møter islam i fengslet. Får perspektiv på sitt liv og på Vestens herjinger i verden.

- Jeg ser en klar parallell fra en skikkelse som Eirik til 70-tallets AKP(ml)-ere, sier Ole Asbjørn Ness.

- Det er vanskelig å ikke tolke dem inn i en slags religiøs sammenheng, selv om deres visjoner handlet om en himmel skulle manifestere seg her og nå, og ikke i det hinsidige, sier han.

Som en moderne Arild Asnes ser hans Eirik også Norge som et usedvanlig ekkelt land, et samfunn som roper på radikale omveltninger.

Dag Solstad ga ut romanen «Arild Asnes, 1970» i 1971. Han definerer Asnes som først og fremst et politisk menneske, ikke et psykologisk menneske.

Strid

Det har vært strid om FlavaLaden. I en kronikk i Aftenposten i juni i fjor skrev Ole Asbjørn Ness at han var utsatt for sensur i NRK:

”I tre år har jeg arbeidet med et hørespill for NRK. Radioteatret ville uroe Norge. De ønsket dramatikk med vilje, som gikk inn i dagens konfliktlinjer, som ikke holdt noe tilbake. Jeg hadde en idé. En ung rapper. En meget sint mann som blir tiltrukket av ekstremisme. En beat og en tekst som samvirker mot eksplosjonen. NRK var begeistret, men så, etter utallige runder med dramaturger, med instruktører, kunne de ikke godta slutten på stykket. Nora kan ikke gå.”

Ny stemme

Produsent i Radioteatret, Carl Henrik Grøndahl, sier han er svært glad for at Ness' stykke nå er i havn.

– Det var nettopp materiale som dette vi var ute etter, da vi satte i gang URO-prosjektet. Vi ønsket oss mer politisk og utadrettet dramatikk, som kunne skake Norge. Ness har en kraft og en stemme som er helt ny og klarer på overbevisende måte å illustrere hvordan man kan vokse opp og bo på Furuset i Oslo og være styrt og skaket av de sentrale konfliktene i verden, sier han.

Ingen stakkar

Eirik slår gjennom som rapper og skal lanseres internasjonalt. At hans opprør også tjener kommersielle krefter, gjør ikke raseriet mindre.

– Hovedpersonen er ikke en misforstått og mislykket stakkar, understreker Ole Asbjørn Ness.

– Og det er viktig, for å gjøre alle ekstremister dumme, er fullstendig feilslått. Eirik er styrt av et enormt sinne, men er også en belest fyr med en intellektuell tilnærming til retningen han velger, akkurat som ekstremister før ham, som valgte stalinismen, fascismen eller maoismen, sier dramatikeren.

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.