Hopp til innhold

Derfor snakker NRK Super med barna om overgrep

Vil vise at det er viktig og riktig å si fra dersom de opplever seksuelle overgrep.

Super mot overgrep

Programlederne i NRK Super forklarer hvorfor de snakker om overgrep.

Det tar i snitt 17 år før personer som ble utsatt for overgrep som barn forteller om det. Derfor setter NRK barneunivers fokus på overgrep fra 6. til 8. november.

Hildri Gulliksen, redaktør for NRK Super

NRK Supers redaktør, Hildri Gulliksen, ønsker å gi barna verktøy til å fortelle det dersom de opplever seksuelle overgrep.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Dette er noe av det viktigste vi gjør i år. Å snakke om seksuelle overgrep gjør barn trygge på at vonde hemmeligheter skal deles. Vi ønsker å gjøre barn i stand til å definere egne grenser og gi dem verktøy til å gjenkjenne og agere når de opplever seksuelle overgrep i sin familie eller nærmiljø, sier NRK Supers redaktør, Hildri Gulliksen.

Gjennom nye animasjons- og dramaserier, radioprogram, Supernytt-saker og nettmøter med eksperter ønsker de å gjøre det lettere å snakke om den vanskelige tematikken.

Vil være direkte, men ikke skremmende

Mange voksne synes det er vanskelig å snakke med barn om seksuelle overgrep. Men barn klarer ikke alltid å oppdage det som antydes eller forstå det som blir pakket inn. Derfor ønsker redaktøren å snakke til barna på en åpen og direkte måte.

– Tematikken ER ubehagelig og ekkel. Vi ønsker ikke å late som noe annet. Men det er desto viktigere å fortelle barn om dette. Når det er sagt, ønsker vi naturligvis ikke å skremme barna. Så vi er nøye med stemningen i innholdet. Vi forklarer nøkternt, tonen er lett, og vi fokuserer på hva barna kan og bør gjøre.

15 prosent utsettes for overgrep

15 prosent av norske kvinner og menn har vært utsatt for seksuelle overgrep før de var 18 år.

– Det reelle tallet kan sikkert være noe lavere eller høyere. Men dette er uansett et stort og vanskelig samfunnsproblem, sier Gulliksen.

Hun mener det er opplagt at foreldre må snakke med barna sine om seksuelle overgrep.

– Det er naturligvis viktig å tilpasse dialogen barnets modningsnivå. At det ofte tar mange år før ofre sier ifra, viser hvor vanskelig mange barn synes dette er. Årsakene kan være mange: Kanskje har barnet en nær relasjon til overgriperen, kanskje tenker han eller hun at det er deres egen feil eller kanskje er barnet redd for å ikke bli trodd. Åpenhet og kunnskap vil hjelpe barn til å hjelpe seg selv.

NRK Super-redaktøren forteller at de tidligere har fått gode tilbakemeldinger på temauker om skilsmisse og rus. Hun mener det er en viktig del av deres samfunnsansvar å ta opp vanskelige tema.

– Sentrale oppgaver for oss er å gi identifikasjon til alle barn, gi barn en stemme, gi dem kunnskap, gi verktøy for mestring, inspirere barn til å ta sosialt ansvar, skape gode fellesopplevelser for barn og familier – og gi barn god underholdning underveis. Det får voksne, og det fortjener også barn.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober