Hopp til innhold

Derfor sender ikke NRK Skomakergata i år heller

NRK vil fortsatt ikke sende den gamle julekalenderen på nytt i år, men en ny arkivavtale kan åpne for at den dukker opp i framtiden.

Jul i Skomakergata

Skomaker Jens Petrus Andersen og Tøflus' julekalender var en kjær juletradisjon for mange.

Foto: Jan Nordby / NRK

I går kom gladnyheten for mange; til tross for at det tidligere i år så mørkt ut, vil Disneys tradisjonsrike «Donald Duck og vennene hans» fortsatt være en del av TV-tilbudet på julaften.

NRKs publikumsservice har fått mange henvendelser fra fortvilte og tradisjonshungrige seere med Donald, Timmy, Mikke, Snipp og Snapp som en fast del av juleritualet. Nå kan de senke skuldrene og bruke tiden på ribbe og sølvpuss i stedet.

Vil ha nye tradisjoner

Omtrent like mange har etterlyst den gamle julekalenderserien Jul i Skomakergatas retur til skjermen. Svaret til dem er ikke like oppløftende – serien vil heller ikke i år bli kringkastet av NRK, verken på TV eller nett.

En av grunnene er at serien trolig ikke tåler tidens tann.

– Den fungerer for de voksne som har et forhold til den, men Skomakergata har en helt annen fortellerstil enn dagens barnedrama, sier Trond Storaa i NRK Super til NRK.no.

Han forklarer at serier med teaterstil og voksne skuespillere i hovedkarakterene er mer eller mindre avleggs i 2012, og at barna nå er vant også å se jevnaldrende i bærende roller.

– Det er viktig for oss å skape nye tradisjoner for barna i alderen 2-12 år, og ikke gjenbruke det som ga foreldre og besteforeldre gode minner, sier han og viser til storproduksjonen «Julekongen», som blir årets NRK-julekalender på TV og nett.

Få et gjensyn med introen til Jul i Skomakergata her:

Jul i Skomakergata - intro

Jul i Skomakergata - intro

Ny avtale kan åpne NRK-arkivet

En annen grunn til at Jens Petrus Andersen og kompisen Tøflus’ nellik-bonanza ikke får sendetid hos rikskringkastingen, handler om rettigheter. NRK må ofte ut med vederlag til skuespillere og andre rettighetshavere når gamle produksjoner skal vises på ny. Dette fordi kontrakter fra den gang kan ha vært mangelfulle med tanke på framtidig visning på nye plattformer (som Internett).

Dette kan det imidlertid bli en endring på hvis NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco blir enige om en ny avtale som handler om NRKs mangfoldige arkiv.

Avtalen sier i korte trekk at NRK kan gjenbruke all egenproduksjon som er sendt før 1.1.1997. Forhandlingene pågår for øyeblikket, men hvis det blir enighet kan det bety at NRKs arkiv, inkludert Skomakergata med mer, er et skritt nærmere publikum.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober